Go to section: Children
14 april 2016, 16:00 Children views 8716
Reguli noi pentru grădiniţe
14 april 2016, 16:00 Children views 8716

Reguli noi pentru grădiniţe

În grupele preşcolare ar putea fi înscrişi cel mult 25 de copii, iar în cele pregătitoare, mai puţin de 15. Normele se conţin în noul Regulament sanitar pentru instituţiile preşcolare elaborat de Ministerul Sănătăţii.

Acesta ar putea fi propus Guvernului pentru aprobare până la sfârşitul acestei luni. Documentul este însă criticat dur de administratorii instituţiilor preşcolare, relatează Mesager.

Ministerul propune ca numărul maxim al copiilor admişi în grupe în instituţiile de educaţie timpurie să fie determinat reieşind din suprafaţa sălilor destinate pentru joacă şi alimentaţie.

În prezent însă, Republica Moldova se confruntă cu un deficit acut de locuri în grădiniţe. Cel mai dificil pentru părinţi este să găsească un loc în instituţiile preşcolare din capitală, unde copiii se înghesuie în grupe supraaglomerate. Aceeaşi situaţie este şi la instituţia preşcolară nr.46. Grădiniţa are o capacitate de 160 de locuri, însă este frecventată de peste 200 de micuţi. Administratorii instituţiei spun că noul regulament este ideal doar pe hârtie, dar nu şi în practică.

Autorii proiectului susţin însă că administratorii care nu vor respecta Regulamentul vor fi traşi la răspundere.

Proiectul mai prevede norme sanitare pentru educarea şi întreţinerea copiilor cu dizabilităţi. Acestea se referă la dotarea instituţiilor cu rampe la intrare, dar şi respectarea unor norme speciale de iluminare pentru copii cu deficienţe de vedere.

Şi alimentaţia copiilor în cadrul instituţiilor a fost luată în calcul. Astfel, stabilirea meniului va fi o responsabilitate exclusivă a personalului medical.

Dacă va fi avizat pozitiv de Guvern, Regulamentul va intra în vigoare în termen de şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Actualmente, în legislaţia naţională nu există niciun act normativ specific care ar stabili cerinţe generale de sănătate publică unice faţă de instituţiile preşcolare.

Source: trm.md

Keywords:

grădiniţa , reguli , copii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
502 locuitori

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.