02 october 2024, 13:30 Moldovan Diaspora views 1670
Moldovenii din Rusia cinstesc tradițiile vechi de secole
02 october 2024, 13:30 Moldovan Diaspora views 1670

Moldovenii din Rusia cinstesc tradițiile vechi de secole

"La Sankt Petersburg s-a desfășurat cea de-a doua ediție a festivalului anual "E vremea colindelor", dedicat tradițiilor și obiceiurilor de iarnă din Moldova.

Evenimentul a reunit cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în diferite regiuni ale Rusiei, precum și prieteni și oaspeți ai acestora. În cadrul festivalului, participanții au interpretat colinde și cîntece moldovenești cunoscute, transmițînd astfel spiritul culturii și istoriei naționale, transmite moldovenii.md.

Organizatorii și invitații de onoare și-au exprimat sprijinul pentru ideea evenimentului, care are drept scop păstrarea și transmiterea tradițiilor prin intermediul tinerei generații. Ei au remarcat atmosfera caldă și prietenoasă a festivalului, precum și importanța păstrării culturii și obiceiurilor populare vii.

"Ne bucură faptul că sînt mulți tineri și copii printre participanți. Colindele moldovenești sînt asemănătoare și consonante cu colindele din Rusia, vom studia și vom promova lucrurile frumoase împreună. Folclorul este o oglindă a sufletului uman, iar creativitatea este moștenirea culturală a țării, care se transmite de la generația mai în vîrstă la cea mai tînără", a declarat Anna Cudalb, organizatoarea festivalului.

Ion Răuleț, consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, a reamintit oaspeților că, începînd cu anul 2013, ritualul colindelor moldovenești a fost inclus de UNESCO pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității:

"Tradițiile și obiceiurile de iarnă moldovenești sînt prețioase, iar colindele sînt frumoase, originale și pline de filozofie populară, și urmașii trebuie să facă multe pentru a proteja și păstra acest patrimoniu și a-l transmite mai departe generației tinere printr-un Festival atît de frumos", a spus el.

Festivalul a inclus nu numai spectacole muzicale, ci și o expoziție de produse de artizanat național autentic realizate manual și delicatese culinare. Pentru tinerii participanți au fost organizate diverse distracții, inclusiv o întîlnire cu personajele preferate "Moș Crăciun" și "Alba ca Zăpada".

Participanții și invitații festivalului și-au exprimat speranța pentru dezvoltarea și continuarea tradiției și anul viitor. Organizatorii intenționează să continue să sprijine și să extindă schimbul cultural între popoare și țări, creînd și mai multe oportunități de comunicare și creativitate comună".

Source: noi.md

Keywords:

Rusia , tradiții , colinde , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
342 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Plopi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Cantemir și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 342 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1811.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.