08 january 2023, 14:30 Moldovan Diaspora views 1287
Hora moldovenească pe Volga
08 january 2023, 14:30 Moldovan Diaspora views 1287

Hora moldovenească pe Volga

În centrul orașului Yaroslavl a avut loc cel de-al doilea etno-festival de amploare Vara-Fest "Hora de pe Volga".

Potrivit presei locale, acesta a devenit un epicentru al cîntecelor și dansurilor zgomotoase, unind încă o dată reprezentanții diasporei moldovenești și oaspeții de sărbători. Evenimentul a fost susținut de guvernul regional și de primăria orașului.

Festivalul a reunit reprezentanți ai comunității moldovenești din diferite părți ale Rusiei: locuitori din Tarusa, Kursk, Tyumen, Tula, Kostroma, Yaroslavl și multe alte orașe. În ciuda burniței, la eveniment a predominat atmosfera de bunăvoință, ospitalitate și coeziune.

Președintele organizației publice regionale de asistență pentru dezvoltarea culturii naționale "Centrul cultural "Moldovenii din Yaroslavia", Elena Horozova, a remarcat că evenimentul a fost un mare succes.

Elena Horozova a menționat că această sărbătoare este organizată pentru a doua oară.

Prima dată "Hora pe Volga" a fost organizată la sfîrșitul lunii octombrie anul trecut, în cadrul prezentării cu ocazia înființării organizației publice menționate.

"Atunci am avut doar 8 regiuni, dar de data aceasta sînt mai multe, iar geografia regiunilor a crescut. În ceea ce privește diaspora din Yaroslavl, acum aceasta numără aproximativ 50 de familii, adică aproximativ 100 de persoane. Aceștia sînt cei care sînt mereu prin preajmă, care ajută, care sînt activi. Printre ei se numără acele familii care au venit aici în timpul URSS. Acum cîntă artiști din aceste regiuni. Au cîntat moldovenii noștri din Yaroslavl, dar au evoluat și organizațiile diasporei de alte naționalități. S-a dovedit a fi un festival interregional și interetnic", a declarat Elena Horozova.

Festivalul a început cu intonarea a două imnuri - al Federației Ruse și al Republicii Moldova. Denis Palatnikov, directorul adjunct al Departamentului de relații publice al regiunii Yaroslavl, a ținut un discurs de salut în fața publicul.

El a menționat că în regiunea Yaroslavl există aproape 2 mii de organizații publice, iar unul dintre cele mai strălucite elemente ale activismului public din regiune sînt asociațiile național-culturale.

"Poate că patria reprezentanților lor este departe de regiunea Yaroslavl, dar toate naționalitățile și grupurile etnice lucrează în beneficiul ținutului Yaroslavl. Reprezentanții lor remarcabili în sfera producției, științei, artei, creației aduc o contribuție notabilă la economia, sfera socială a regiunii noastre. Și pentru aceasta le mulțumim foarte mult! Constatăm cu satisfacție că organizația obștească "Moldovenii din Yaroslavia" a primit recent înregistrarea, și nu poate decît să ne bucure, deoarece acolo a apărut o altă echipă de entuziaști și activiști, care va deveni un conductor de idei luminoase, evenimente și ne va umple viața publică cu o nouă creativitate multidimensională, a remarcat Denis Palatnikov.

În timpul festivalului, au fost interpretate cîntece în limbile popoarelor din Rusia, au răsunat instrumente muzicale etnice, iar copiii au recitat poezii în limba națională. În timpul spectacolelor creative, reprezentanții diasporei și invitații evenimentului au dansat în dansuri încinse și au umplut atmosfera de soare, în ciuda zilei înnorate. Una dintre reprezentantele diasporei, care a venit la festival într-un costum popular moldovenesc, a vorbit despre dragostea sa pentru bucătăria națională.

"Locuiesc în Rusia din iunie 1991. Nu voi cînta pentru că nu știu să cînt, dar la fiecare sărbătoare cînd ne adunăm, sînt bucătar. Gătesc bucate naționale: plăcinte moldovenești, sarmale, pește prăjit cu sos de usturoi și multe dulciuri, cum ar fi rulourile cu halva. Acum avem următoarea situație: dacă soția este rusoaică și soțul este moldovean, el își învață soția să gătească. Nu este greu să deprinzi bucătăria noastră, dar aceasta nu este aproape de cea rusească, - a împărtășit Svetlana Mihailovna.

Festivalul s-a încheiat cu un dans popular moldovenesc colectiv Hora.

Evenimentul a avut loc în cadrul subprogramului "Implementarea politicii naționale de stat în regiunea Yaroslavl" pentru anii 2021-2025 din programul de stat al regiunii Yaroslavl "Dezvoltarea instituțiilor societății civile în regiunea Yaroslavl" pentru anii 2021-2025.

Atmosfera concertului moldovenesc din centrul orașului Yaroslavl o puteți savura din videoclipul pregătit de fotograful și videograful Veaceslav Vanifatiev.

Vă reamintim că informații ample despre dansul și costumul popular moldovenesc le găsiți pe site-ul moldovenii.md în secțiunea "Cultură", iar informații despre bucate și băuturi tradiționale moldovenești, istoria și cultura vinului în Moldova, tradiții și inovații în alimentația moldovenească, produse pentru sănătate, rețete culinare de bucate festive, monahale, de post, rețete de conserve de casă și secrete ale bucătăriei moldovenești - în secțiunea "Bucătărie" a proiectului moldovenii.md.

Source: noi.md

Keywords:

Hora , Rusia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1295 locuitori

Voloviţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Voloviţa și Alexandru cel Bun. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 149 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Volovița a fost menționat documentar în anul 1803.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.