02 august 2012, 12:18 Moldovan Diaspora views 5819
02 august 2012, 12:18 Moldovan Diaspora views 5819

Îngheţînd în întuneric


Foto: elgoog.cc 

În Europa a devenit deja o tradiție de iarnă: cum dau frigurile, Rusia sistează aprovizionarea cu gaze, afirmă analistul de la Foreign Policy Robin M. Mills. "Dar măsurile de răspuns ale Europei întîrzie să vină  fiind împiedicate de contradicțiile interne, companiile europene de gaze, care prietenesc cu Moscova, precum şi manipulațiile abile ale Kremlinului" – afirmă autorul.

Analizul consideră că Europa ar trebui să  exploreze gazele din şisturi bituminoase de pe teritoriul său. Dar ecologiştii sînt împotrivă, iar politicienii sînt reticenți. De exemplu, Bulgaria recent a legiferat interzicerea tehnologiei, fără de care este imposibil de a extrage gazele din şisturi bituminoase. Prin urmare, Bulgaria va rămâne pentru totdeauna dependentă de gazul rusesc, iar companiile specializate în asemenea explorări nu vor risca cu capitalurile lor în Europa de Est.

Franţa şi două cantonuri elveţiene au interzis această tehnologie, fiind preocupate de problemele ecologice.

Între timp, Rusia construiește noi conducte. Conducta "South Stream" va permite Rusiei să exercite presiune asupra Kievului, zădărnicind încercările de a aduce gaze naturale din Marea Caspică şi Orientul Mijlociu în Europa şi nu va permite Turkmenistanului să vîndă gaze naturale în Europa în mod direct, fără medierea "Gazprom-ului". "Dar costul său aproximativ este cu 50% mai mare decît al concurentului - Nabucco, sprijinit de UE", - spune autorul. Analistul cheamă Europa să ia măsuri decisive. " Liderii Europei trebuie să se debaraseze de ultimele iluzii despre oameni cinici și lipsiți de scrupule de la Kremlin. Europa trebuie să comunice cu ei reieșind dintr-o poziţie unică şi să reziste tentaţiei de a încheia acorduri separate". Potrivit  autorului, Kremlinul nu are altă alternativă decît să se orienteze către Europa în exportul de gaze naturale.

"Creşterea eficienţei energetice şi îmbunătăţirea relaţiilor în Europa de Est, în special cu Ucraina, ar putea limita capacitatea Rusiei de a intimida anumite ţări", - se spune în articol.

Securitatea energetică în Europa este prejudiciată de răcirea relaţiilor dintre UE şi Turcia - o ţară de tranzit importantă. Există multe alte ţări producătoare de gaze, cu care Europa poate dezvolta relațiile: Turkmenistanul, Libia, Iranul. Dar cea mai bună modalitate de a nu îngheța în întuneric pentru europeni este de a dezvolta propriile zăcăminte de gaze.

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
458 locuitori

Uşurei este un sat din cadrul comunei Răcăria, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Uşurei a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.