14 april 2016, 15:00 Moldovan Diaspora views 10493
Revenirea acasă a migranţilor discutată în cadrul unui seminar
14 april 2016, 15:00 Moldovan Diaspora views 10493

Revenirea acasă a migranţilor discutată în cadrul unui seminar

Posibilităţile de revenire acasă a migranţilor moldoveni stabiliţi în Germania, precum şi situaţia actuală a pieţei muncii din ţara noastră au fost discutate de un grup de tineri originari din Republica Moldova care au participat la cea de-a treia ediţie a seminarului „To stay or to return".

Evenimentul dedicat studenţilor, absolvenţilor şi profesioniştilor moldoveni şi-a desfăşurat lucrările în perioada 8-10 aprilie, în oraşul Bonn.

„Programul nostru global se numește „Migrație pentru Dezvoltare", iar în Moldova avem dezvoltate două instrumente, primul și cel mai important se adresează tinerilor specialiști, studenților, absolvenților care au petrecut unul sau doi ani în Germania și au acumulat experiență profesională și se gândesc să se reîntoarcă în Republica Moldova. Beneficiarii programului vor putea afla mai multe despre situația de pe piața muncii din Republica Moldova, care ar fi suportul financiar care ar putea să-l obțină, posibilitatea de a participa la cursuri de dezvoltare profesională", a menționat managerul de proiect al Centrului pentru Migrație Internațională și Dezvoltare (CIM), Laura Cioclea.

Solicitată de TRM.MD, Luminița Alexăndreanu, corespondent netitular al Radio Moldova în Germania, în cadrul seminarului invitații au aflat răspunsuri la mai multe subiecte de interes precum: factorii care ar trebui să fie luați în considerare de migranții moldoveni care revin acasă, ce ajutor pot obține, care sunt condițiile de muncă în Germania, precum și detalii cu privire la Programul Guvernului german, care are drept scop integrarea experților în activități de cooperare pentru dezvoltare în țările lor de origine.

„Mulți dintre tineri nici nu intenționează să revină în țară, probabil că vor să se afirme în Germania. Cum le-am spus și lor, pentru noi este important să se afirme undeva, să fie oameni la locul lor, oameni de succes. Ei pot ajuta Republica Moldova de oriunde, uneori se pot face lucruri pentru Republica Moldova și din alte părți, dar important e să se păstreze această legătură sentimentală cu țara din care ai plecat, să nu se detașeze de ea", a declarat ambasadorul Moldovei la Berlin, Oleg Serebrian.

Dumitru Hioară, un tânăr originar din țara noastră care a absolvit o universitate germană, prezent la eveniment, a remarcat că în cadrul seminarului a găsit răspunsuri la mai multe subiecte de interes, informație care îi va fi utilă atunci când va dori să se reîntoarcă în Republica Moldova.

„Sunt stabilit aici de ceva vreme, am un job destul de bun, dar întotdeauna există acea legătura cu patria. Mi-a fost foarte interesant să aflu ce oportunități sunt de a mă implica de la distanță, aflându-mă aici, în Germania, și care ar fi oportunitățile dacă decid să mă întorc în țară", a remarcat Dumitru.

Mai mulți dintre tinerii prezenți la eveniment au subliniat că informațiile oferite au fost foarte utile și sunt motivați astfel să revină în țara lor de origine.

Organizatorul seminarului „To stay or to return" a fost Centrul pentru Migrație și Dezvoltare (CIM). În Republica Moldova, CIM își desfășoară activitatea din anul 2011, iar în această perioadă, de suport în procesul de revenire au beneficiat 16 persoane înalt calificate.

Source: trm.md

Keywords:

seminar , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1845
Populația:
2175 locuitori

Gribova este un sat şi comună din raionul Drochia. Gribova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 174 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2175 de oameni. Satul Gribova a fost menționat documentar în anul 1845.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.