Go to section: Nature and tourism
21 december 2018, 16:30 Nature and tourism views 14787
Cînd va fi cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte
21 december 2018, 16:30 Nature and tourism views 14787

Cînd va fi cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte

Chiar dacă iarna meteorologică sosește pe 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat din momentul solstițiului.

El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcarii reale a Pămîntului în jurul Soarelui. Anul acesta, cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului va fi sîmbătă 22 decembrie, începînd cu ora 00:23, potrivit Digi24.

Solstiţiu înseamnă „soare nemişcat" şi marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică, cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului în emisfera nordică. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pămîntului în jurul Soarelui. În emisfera sudică a Pămîntului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcînd începutul verii astronomice.

Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea, care ţinea 12 zile, avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblînzească monştrii haosului pentru încă un an.

Solstiţiului îi sînt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu. Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiţii.

În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximaţie din 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost poziţionate astfel încît lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anumit fel.

Source: noi.md

Keywords:

Solstițiu , iarna

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1884
Populația:
2011 locuitori

Hîrtop este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hîrtop, Prisaca și Ialpug. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cimislia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2011 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1884.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.