Go to section: Nature and tourism
27 april 2015, 17:27 Nature and tourism views 21247
27 april 2015, 17:27 Nature and tourism views 21247

Casa pictorului Ion Cucereanu de la Măcărești

Drumul este bun şi pentru că niciodată nu ştii unde te aduce, ce poţi întîlni în cale, pe cine poţi cunoaşte, ce te va uimi, ce vei descoperi nou pentru tine. Drumurile moldoveneşti în acest sens sînt foarte bogate, mai ales dacă ţinem cont de faptul, cît de prost ne cunoaştem deocamdată propria ţară, minunile sale, locurile pitoreşti şi oamenii care trăiesc în ea.

Într-una din călătoriile noastre de toamnă pe traseul Chișinău-Ungheni-Nisporeni, am mers pe drumul vechi şi destul de pustiu ce leagă Nisporeniul de Ungheni şi care practic în întregime se întinde de-a lungul malului stîng al rîului Prut. Era o zi liniştită, caldă de toamnă, în jur domnea frenezia culorilor de toamnă tîrzie, aerul era curat şi rarefiat, peisajele din jur ne vrăjeau.

Şi iată-ne intraţi în vechiul sat moldovenesc Măcăreşti, care este situat nemijlocit pe malul Prutului, motiv pentru care satul este inundat periodic de apele imprevizibile ale rîului, aşa cum s-a întîmplat, de exemplu, în anul 2010. În centrul satului ne-am oprit pentru a fotografia casele, biserica localî, aici ne-a atras privirile crucifixul original din lemn, iar cînd eram deja gata să mergem mai departe, am văzut ceva neobişnuit pentru un sat moldovenesc.

Această casă ne-a fascinat imediat prin tot ce reprezintă: prin aspectul său exterior, culori, ornamente şi mai ales prin valoarea sa artistică. Un sătean care trecea pe drum s-a oprit şi ne-a spus că aceasta este casa pictorului Ion Cucereanu, originar din sat, despre care toţi sătenii vorbesc neapărat cu mîndrie şi recunoştinţă.

Pictorul Ion Cucereanu a decedat în anul 2009, dar au rămas lucrările sale, realizate chiar aici la Măcăreşti, cărţile sale, schiţele. Una dintre ele aşa şi a rămas neterminată, artistul a lucrat la ea pînă în ultimele zile ale vieţii, dar n-a mai reuşit să o finiseze. Desigur în tablou este reprezentat satul, malul Prutului, cîmpiile de prin împrejurimi. Am observat imediat autoportretul lui Ion Cucereanu, executat în creion.

Apoi am examinat cu atenţie casa şi cu cît mai mult o priveam, cu atît mai frumoasă ni se părea. Totul în această casă e făcut de mîinile unui artist adevărat, doar uşile metalice sînt făcute de mîinile altor meşteri, însă după schiţele stăpînului casei. Aceasta nu este o casă, ci o operă de artă şi nu în fiecare sat putem găsi ceva similar, deşi, în general, moldovenii sînt destul de inventivi, cînd merge vorba de decorarea casei lor, dar nu toţi cu toate acestea au şi talentul pictorului.

Nu departe de casă se află un crucifix deosebit din lemn, realizat şi pictat de Ion Cucereanu, inclusiv şi icoana, care este montată în el. Şi terenul din jurul crucifixului este împrejmuit de un gărduleţ sculptat care, de asemenea, este lucrarea artistului Ion Cucereanu. Iată ce amintire le-a lăsat consătenilor săi maestrul. Ne-am amintit de răstignirea din curtea bisericii, realizată în acelaşi stil ca şi cea de pe şosea şi sîntem convinşi, că şi aceasta este tot opera maestrului Cucereanu.

 

Ion Cucereanu ‒ casa pictorului - Album foto

Keywords:

monument , pictor , cultura , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
3407 locuitori

Corten este un sat şi comună din raionul Taraclia. Corten este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3407 oameni. Satul Corten a fost întemeiat în anul 1830.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.