Go to section: Nature and tourism
27 june 2017, 11:35 Nature and tourism views 3769
„Moldsilva” a avertizat despre pericolul incendiilor forestiere
27 june 2017, 11:35 Nature and tourism views 3769

„Moldsilva” a avertizat despre pericolul incendiilor forestiere

În legătură cu anunţarea Codului galben de caniculă, Agenţia „Moldsilva" a avertizat astăzi despre pericolul excepţional de incendii de gradul V cu caracter natural şi ameninţare de incendiu al fîşiilor forestiere şi culturilor agricole care se poate extinde pe o mare parte a teritoriului ţării.

„Odată cu încălzirea vremii, în fondul forestier există riscul izbucnirii și răspîndirii incendiilor. În perioada caniculară, întreprinderile silvice din ţară vor intensifica paza sectoarelor de pădure gestionate, conform Regulamentului securității antiincendiare", se indică într-un comunicat al Agenţiei.

Totodată, specialiştii instituţiei au precizat că mare parte din incendiile înregistrate în fondul forestier pe teritoriul R. Moldova sînt provocate intenționat sau din neglijența și neatenția oamenilor, care nu respectă normele antiincendiare, în special în perioadele secetoase.

În această ordine de idei, Agenția „Moldsilva" atenționează populația să nu aprindă miriști, precum și pătura erbacee uscată din preajma pădurilor și culturilor silvice plantate pe terenurile degradate. Totodată, persoanele, care preconizează pe vreme de arşiţă activităţi de odihnă la pădure, trebuie să opteze pentru locurile special amenajate, inclusiv din punct de vedere al siguranței antiincendiare.

În conformitate cu art. 84 al Codului Silvic, sînt considerate contravenţii nimicirea şi vătămarea pădurilor ca urmare a incendierii sau folosirii neglijente a focului, încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor şi regulilor sanitare în pădure. Persoanele fizice şi juridice, care se fac vinovate de aceste încălcări vor fi trase la răspundere.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru perioada 25 iunie-1 iulie Cod galben de vreme caniculară și pericol excepțional de incendiu. Potrivit meteorologilor, în această perioadă, pe o mare parte a teritoriului țării temperatura aerului va atinge valori de 33°C și mai mult.

Source: moldpres.md

Keywords:

incendiu , paduri , canicula

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443-1453
Populația:
1187 locuitori

Teliţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Teliţa și Teliţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Anenii Noi și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1187 de oameni. Satul Telița a fost menționat documentar între anii 1443-1453.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.