Go to section: Holidays and customs
24 december 2015, 11:47 Holidays and customs views 9972
Moldovenii sărbătoresc ajunul Crăciunului pe stil nou
24 december 2015, 11:47 Holidays and customs views 9972

Moldovenii sărbătoresc ajunul Crăciunului pe stil nou

Mii de creştini din Moldova vor sărbători, mâine, Naşterea Mântuitorului. Sărbătoarea Crăciunului aminteşte de evenimentul care s-a produs acum mai bine de două mii de ani. Astfel, potrivit sfintelor scripturi, Iisus Hristos s-a născut în cetatea Bethleemului, într-o iesle.

Mântuitorul s-a născut noaptea, în iesle, şi a adus cu El lumină, a risipit întunericul. Tradiţia spune despre trei magi care au venit şi I s-au închinat Pruncului Sfânt chiar în ziua Naşterii Lui. Micul Iisus a primit în dar aur, smirnă şi tămâie. Astfel, potrivit folclorului, Fecioara Maria, înainte de a naşte pe fiul lui Dumnezeu, umbla din casă în casă, însoţită de dreptul Iosif, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost. Ajungând la casa unui anume Crăciun, este dusă de soţia acestuia în grajd, unde dă naştere lui Iisus.

De Crăciun, din moşi-strămoşi, pe la casele gospodarilor umblă colindătorii, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. În unele localităţi, este o veche tradiţie ca preotul să meargă cu icoana, binecuvântând casele şi creştinii.

Tradiţia spune că de Crăciun se deschide cerul şi este văzut, de către cei buni, Dumnezeu stând cu sfinţii şi îngerii la masă. Se zice că un copil născut în această zi va fi norocos toată viaţa.

 

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
665 locuitori

Sărata-Mereșeni este un sat din cadrul comunei Mereșeni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Hîncești și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 665 de oameni. Satul Sărata-Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.