Go to section: Culture
26 february 2019, 10:45 Culture views 14922
Concert de comemorare a emeritului compozitor Alexei Stîrcea (Foto)
26 february 2019, 10:45 Culture views 14922

Concert de comemorare a emeritului compozitor Alexei Stîrcea (Foto)

La Chişinău a avut loc un concert de comemorare a emeritului ompozitor, cîntăreţ şi pedagog, Alexei Stîrcea.

Evenimentul a fost găzduit de Şcoala de Arte „Alexei Stîrcea" care îi şi poartă numele.

Iubitorii de muzică au asistat la spectacolul care a fost dedicat unui centenar de la nașterea celebrului om de cultură.

De menţionat că Alexei Stîrcea este tatăl compozitorului Mircea Stîrcea.

Alexei s-a născut la 17 februarie 1919 la Chișinău. În calitate sa de compozitor a creat o mulţime de piese vocal-simfonice, instrumentale pentru instrumente camerale, compoziţii pentru voce, dar şi corale, precum şi prelucrări folclorice ale cîntecelor populare. A. Stîrcea este autorul primei opere moldoveneşti ̶ „Balada eroică". În calitatea sa de cîntăreţ bariton Alexei Stîrcea a interpretat cîntece nu numai în limba maternă, ci şi în limba rusă, ucraineană, germană, engleză, italiană şi francez. Timbrul plăcut al vocii sale, i-a permis să creeze în scenă partituri de neuitat ‒ rolul central în opera lui P. Ceaikovski „Evgheni Oneghin", a interpretat cu succes romanţe şi muzica compozitorilor clasici şi contemporani, romanţele proprii.

În anul 1964 lui Alexei Stîrcea i-a fost conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova. A fost decorat cu ordinul „Insigna de onoare".

S-a stins din viața la 24 august 1974 la Chișinău. În cinstea Domniei sale şi în semn de apreciere înaltă a contribuţiei sale considerabile la cultura muzicală a ţării, numele său îl poartă astăzi Şcoala de Arte.

Source: noi.md

Keywords:

concert , compozitor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
1075 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 16 km de oraşul Donduşeni şi la 252 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1075 de oameni. Prima atestare documentară a satului Horodişte datează din anul 1679.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.