Go to section: History
23 july 2015, 11:30 History views 8688
Descoperire istorică în raionul Cahul
Photo: publika.md
23 july 2015, 11:30 History views 8688

Descoperire istorică în raionul Cahul

Descoperire istorică în Sudul Moldovei. Un grup de arheologi din Republica Moldova şi din România au găsit un mormînt scitic vechi de peste 2.400 de ani în apropiere de satul Crihana Veche, raionul Cahul.

În mormînt au fost depistate osemintele unui ostaş, vârfuri de săgeţi, cuţite şi bucăţi din armură.

Istoricii spun că expediţia le va permite să afle mai multe despre civizaţiile care au populat pămînturile noastre cu mii de ani în urmă.

Tumulul, locul unde erau îngropaţi sciţii a fost descoperit acum cîteva zile într-un lan de grîu în apropiere de aeroportul din Cahul. Arheologii au găsit scheletul unui ostaş, dar şi mai multe vestigii din secolul IV.

"Avem fragmente de craniu, mandibulă, oasele mâinii. Cu părere de rău, nu a fost găsit în poziție anatomică, dar ca rezultat a jefuirii de semenii săi", a spus arheologul, cercetător ştiinţific, Ion Ciobanu.

Deşi scheletul are mai mult de 2 milenii, dantura bărbatului, care se presupune că ar fi decedat la vîrsta de 50 de ani, este perfectă.

"Astăzi cu părere noi avem o alimentație puțin cam incorectă, folosim foarte mulți aditivi alimentari. După 2.500 de ani s-a păstrat destul de bine coroana dentară", a afirmat arheologul, cercetător ştiinţific, Ion Ciobanu.

Tumulul este în formă de cerc şi are un diametru de peste 20 de metri, iar mormântul este poziţionat exact în centru. Acest fapt nu este întâmplător spun arheologii.

"Avem mormîntul în centrul tumulului și două șanțuri de semilună, capetele cărora nu se ating. Asta demonstrează trecerea defunctului în lumea celor drepți", a menționat arheologul, cercetător ştiinţific, Ion Ciobanu.

Săpăturile se fac în mai multe locuri de către studenţi de la Arheologie din Republica Moldova şi România. Voluntarii au făcut abstracţie de caniculă şi au muncit toată ziua pentru a găsi comorile trecutului.

"Simți o adrenalină aparte, cînd vezi că munca tare dă roade și nu lucrezi degeaba și te simți un reprezentant important al istoriei", a spus voluntarul din România, Diana Radu.

Osemintele şi obiectele găsite vor fi studiate de antropolgi, după care acestia îşi vor găsi un loc de cinste la muzeul care urmează să fie deschis în Crihana Veche.

Source: www.prime.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2836 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Selişte și Păruceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2836 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.