17 april 2024, 18:00 Moldovan reality views 853
”Legea junglei”: Care este riscul scandalului din sistemul pre-vetting?
17 april 2024, 18:00 Moldovan reality views 853

”Legea junglei”: Care este riscul scandalului din sistemul pre-vetting?

Procesul de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților pentru funcțiile-cheie din domeniul justiției a fost lansat în urmă cu aproximativ doi ani - așa cum a fost anunțat, pentru a curăța sistemul de persoanele corupte și compromise.

Comisia pre-vetting, condusă de avocatul olandez Herman von Hebel, s-a întrunit în prima sa ședință pe 13 aprilie 2022. Aceasta s-a confruntat în mod repetat cu unele întrebări privind termenele prelungite de evaluare și tratamentului uneori prea dur, potrivit societății, față de unii candidați.

La doi ani de la începerea verificărilor, șeful comisiei de evaluare s-a pomenit în centrul unui scandal legat de reputația sa în funcțiile sale anterioare. În acest context, o serie de politicieni și experți au cerut demisia sa, afirmînd că a fost subminată încrederea în reforme și procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor. De asemenea, experții au criticat însăși ideea de a atrage experți străini pentru a evalua etica comunității juridice locale.

"Prima reformă sistemică"

La etapa inițială, autoritățile intenționau să efectueze evaluarea în perioada martie-mai 2022, apoi începerea procedurilor de evaluare a fost amînată. În același timp, graficul activității planificate s-a schimbat de mai multe ori. Unii experți au invocat criza provocată de războiul din Ucraina și greutățile în angajarea personalului pentru a ajuta membrii comisiei. De asemenea, s-a lucrat mult timp la formularele care urmau să fie completate de persoanele care treceau prin filtrul evaluării.

În primul rînd, s-a planificat evaluarea candidaților la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în organe specializate ale acestora: evaluarea veniturilor, apoi compararea cu averea deținută. În acest scop, sînt solicitate informații atît din partea candidaților, cît și din partea anumitor instituții de stat și comerciale, inclusiv bănci și autorități fiscale. Un interes prezintă informațiile privind averea personală și interesele personale din ultimii 5 ani, inclusiv în legătură cu rudele și persoanele apropiate ale candidaților. De asemenea, sînt luate în considerare informațiile publicate în presa de investigație.

Candidații descalificați au avut posibilitatea de a contesta deciziile Comisiei pre-vetting în termen de 5 zile de la data publicării lor. Mulți dintre ei au profitat ulterior de această posibilitate, obținînd anularea în instanță a deciziilor negative și efectuarea reevaluării. În același timp, concluziile comisiei pot sta la baza unor anchete penale, dacă se constată discrepanțe între veniturile declarate și averea reală.

Autoritățile au declarat că și-au pus speranțe mari în această comisie, deoarece este prima reformă sistemică care va începe cu o curățare a organismelor de autoguvernare - CSM și CSP - urmată de o evaluare a majorității judecătorilor și procurorilor. "Scopul nostru final este ca, în următorii trei ani și jumătate, să avem un altfel sistem al justiției: integru, corect și cu oameni onești", a declarat în aprilie 2022 ministrul de atunci al Justiției, Sergiu Litvinenco. El a menționat, de asemenea, importanța transparenței comisiei, "pentru că astfel vom convinge cetăţenii că intenţia noastră este să avem o justiţie care să lucreze pentru ei".

Pentru verificările din aprilie 2022, a fost constituită o comisie de pre-vetting formată din trei experți locali desemnați de fracțiunile parlamentare în funcție de numărul de mandate și trei experți străini propuși de partenerii străini: Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu, Vitalie Miron, Victoria Henley (SUA), Nona Tsotsoria (Georgia) și Herman von Hebel (Olanda).

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

pre-vetting , justiție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1917
Populația:
216 locuitori

Chirileni este un sat din cadrul comunei Drăgăneşti, raionul Sîngerei. Localitatea se află într-o regiune de şes şi mici coline între rîurile Soloneţ şi Ciulucul Mare, la o distanță de 17 km de oraşul Sîngerei și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Satul Chirileni a fost menționat documentar în anul 1917.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.