Madan Gheorghe

Gheorghe Madan – scriitor moldovean. S-a născut la 16 august 1938 în satul Truşeni, Străşeni. A absolvit Universitatea de Stat din Chișinău (1960). A fost profesor, director de şcoală, redactor la ziarele „Zorile Moldovei" din Cimişlia şi „Tinerimea Moldovei", mai apoi director al Muzeului de Literatură „D. Cantemir". Autor de romane, povestiri şi nuvele. În romanul „Semne bune anul are" (1965) scriitorul redă în mod veridic momente din viaţa şi activitatea corpului didactic al unei şcoli săteşti.

Dilogia „Spicul visului" (1973) şi „Cruciş de săbii" (1977) - lucrare cu subiect istoric de întinse proporţii - evocă figura lui D.Cantemir, prietenia sa cu Petru I, alianţa lor în lupta împotriva turcilor, activitatea domnitorului moldovean în calitate de consilier al ţarului în problemele Orientului, ca savant şi scriitor. Reînviind epoca cu specificul şi oamenii săi, Gheorghe Madan reliefează totodată dragostea fostului domnitor faţă de baştina sa şi marea-i speranţă de a o vedea eliberată de sub jugul otoman. „Piatra de temelie" (1980) este o carte despre satul moldovenesc. Este cunoscut şi ca autor de nuvele şi schiţe („Povestiri", 1962; „La gura grădinilor", 1969; „Botezul", 1984).

Opera lui în prezent este cuprinsă în circa 15 volume. Este Cavaler al ordinului „Gloria Muncii" (1998), iar din anul 2003 deţine titlul onorific "Om Emerit".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1350 locuitori

Mihălaşa este un sat din cadrul oraşului Teleneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 1 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1350 de locuitori. Satul Mihălașa a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.