Mergi spre compartimentul: Strategia de dezvoltare
28 iunie 2011, 16:18 Realitatea moldovenească views 9756
28 iunie 2011, 16:18 Realitatea moldovenească views 9756

Moldovenii sînt împotriva legalizării religiei islamice în republică – sondaj

59% din populaţia Republicii Moldova se declară împotriva legalizării religiei islamice, arată datele unui sondaj realizat de către Parlamentul Tinerilor. Potrivit tinerilor deputaţi, sondajul a fost realizat în contextul acţiunilor de protest ale creştin-ortodocşilor, care s-au declarat categoric împotriva înregistrării Ligii Islamice în Republica Moldova. Populaţia a fost intervievată conform categoriei de vîrstă şi studiilor. Astfel, doar 41% din cetăţeni consideră că în Moldova trebuie să fie legalizată religia musulmană.

Pe de altă parte, 66% din moldovenii chestionaţi nu cred că islamul poate reprezenta un pericol pentru ţară. Din numărul de persoane care au o atitudine negativă, 54% consideră convertirea drept un pericol pentru populaţie, 29% văd un pericol de război, iar restul – 17% au numit alte motive. Potrivit tinerilor deputaţi, o atitudine negativă o au persoanele cu vîrsta de peste 36 de ani şi cu studii medii. ”Cei mai în vîrstă şi cu studii medii se tem cel mai mult de islam. Mai toleranţi sînt tinerii cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani şi cei cu studii superioare”, afirmă Valentin Purice. El explică negativismul cetăţenilor prin faptul că mulţi nu înţeleg ce înseamnă de facto religia islamică şi le este frică să recunoască aceasta.

De asemenea, potrivit datelor sondajului, marea majoritate a persoanelor chestionate (90%) consideră că toţi oamenii trebuie să fie egali în drepturi şi doar 10% au o opinie diferită privind acest subiect. Pe de altă parte, doar 18% din cetăţeni respectă drepturile altora. Sondajul a fost făcut pe un eşantion de 1 897 de persoane.
 

Sursa: noi.md

Islamul în Moldova

 

 

 

 


Comentarii

 (2)
  • #4 violeta Răspunde Citează selecţia
    Когда протестовали люди от метрополии одна женщина в интервью сказала: "Lasa catolici s duc in tara lor, musulmanii in tara lor, masonii in tara lor.." :)))))

    Не знаю какая страна у масонов, но эта женщина как и многие из протестующих по-моему не понимают против чего они против. Это уже нелепо.. :))
  • #1 violeta Răspunde Citează selecţia
    "А баба-яга против!"
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
298 locuitori

Selişte este un sat din cadrul comunei Cazangic, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 298 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.