26 octombrie 2010, 11:16 views 77025

Muzica etno

  

Muzica etno − este foarte apropiată ca structură şi sonorizare de muzica strămoşilor noştri sau care a ajuns din antichitate pînă în zilele noastre şi a fost păstrată de popor sau creată de contemporani. Cunoaşterea rădăcinilor noastre culturale este una dintre condiţiile importante pentru formarea unui cetăţean demn al ţării sale, dar şi motivaţia de bază pentru a putea fi mîndri de bogăţia culturală a poporului nostru. Direcţia etno-folclorică a muzicii a fost populară şi diversă în Moldova întotdeauna.

În primul rînd am dori să menţionăm o astfel de formaţie ca Tălăncuţa şi cvintetul Surorile Osoianu care s-a desprins de ea. Cu toate că formal „Tălăncuţa” este un colectiv de amatori, toată activitatea lor este marcată de un profesionalism de nivel înalt, vorbim aici atît de măiestria fiecărei interprete în parte şi a măiestriei interpretative pe voci a întregului colectiv, cît şi de cercetările, pe care le efectuează an de an, călătorind prin toată ţara în căutarea cîntecelor vechi pentru a le salva de dispariţie.

Colectivul „Surorile Osoianu” a fost recunoscut nu numai în ţară, ci şi peste hotare. Repertoriul lor include astfel de cîntece populare precum: cîntece pascale, de leagăn, de dragoste, doine, balade, colinde. Surorile au participat la turneu prin Ţările Baltice, România, Germania, Franţa, Spania, Finlanda, Bulgaria şi Rusia. În 1997 le-a fost decernat Premiul Republican pentru Tineret.

Interesul faţă de muzica etno a crescut şi mai mult în ultimii ani. E de remarcat, că apar şi formaţii noi, care abordează diferite genuri de muzică, incluzînd elemente etno în creaţia sa, un astfel de exemplu este „Etnomania” − un grup de muzicieni folk-rock cu vocal feminin. Rădăcinile etno în muzica modernă sînt tot mai evidente în creaţia interpreţilor autohtoni: Nelly Ciobanu, Adrian Ursu, Natalia Barbu, Geta Burlacu etc.

Pe această pagină, Vă propunem să audiaţi o colecţie de muzică etno.




În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
3765 locuitori

Hîjdieni este un sat şi comună din raionul Glodeni. Hîjdieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3765 de oameni. Satul Hîjdieni a fost atestat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.