Lungu Irina

Irina Lungu – soprană rusă de nivel internațional, originară din Moldova.

Irina Lungu s-a născut la 5 iunie 1980 în Moldova, într-o familie de intelectuali, părinții ei fiind profesori. A început să studieze muzica încă de la vîrsta de cinci ani fără să înceteze, de fapt, niciodată. Bazele muzicale: dezvoltarea memoriei, abilitățile motorii au început să-i fie puse în Moldova. După destrămarea URSS, din cauza mișcării naționaliste care lua amploare pe atunci în RSSM, familia se mută cu traiul în orașul Borisoglebsk, regiunea Voronej, Rusia. Irina avea 11 ani. La Borisoglebsk, în anul 1998, Irina a absolvește Școala de Muzică, cîntă în cor.

La vîrsta de optsprezece ani I. Lungu devine studentă a Institutului de Arte din Voronej, la Facultatea Artă Vocală. Interesantă e istoria cum a devenit Irina studentă. De fapt, venise să se înscrie la Facultatea Dirijat Coral, ea considerîndu-se, de fapt, fată din provincie,iar la Voronej i se părea că toți sînt genii, că nu va putea susține examenul la "Solfegiu", "Armonie", că nu va putea scrie dictarea muzicală și în afară de aceasta s-a dovedit că la Facultatea Dirijat Coral era deja concursul mare, iar la Facultatea Artă Vocală, la momentul respectiv, erau patru locuri și nici o solicitare. Astfel urmîndu-și soarta, interpretînd un fragment din rolul "Iolantei" și cîntece populare rusești, învățînd repejor de sine stătător deja la Voronej aria Gildei, din al doilea act, care era necesară pentru examen, a reușit să susțină cu brio examenele, devenind studentă.

La Teatrul de Operă a nimerit pentru prima dată la vîrsta de 18 ani, poate din cauza oboselii, dar atunci nu au impresionat-o nici teatrul, nici opera, ca după aproximativ doi ani să nu-și imagineze viața fără scenă, fără operă, fără creație.

La Institut ea a întîlnit un om uimitor și un pedagog extraordinar, în persoana lui Mihail Podcopaev. Întreaga ei viață studențească a fost construită în jurul studiilor sale, iar formarea ei ca cîntăreață de operă a început anume odată studiul în atelierul lui M. Podcopaev, care era o persoană uimitoare, un profesor care le acorda elevilor săi mult mai mult timp decît a durau lecțiile, dar și Irina și-a dat seama că vrea să cînte și să învețe să facă acest lucru din toată inima. Iar ea-și dorea să cînte totul, aducînd de fiecare dată la ore o nouă arie, astfel ei au început să lucreze asupra ariei lui Amina, ca la sfârșitul anului al doilea de studii să o interpreteze la examen, fiind apreciată cu calificativul "excelent".

Apoi a fost invitată să cînte la concertul de gală, dedicat aniversării Teatrului de Operă, iar după ce a evoluat cu numărul său, în scenă a ieșit directorul Teatrului cu un buchet imens de flori, adresîndu-se tuturor inclusiv publicului: "Eu îi ofer flori solistei Teatrului nostru". Astfel, a fost primită în trupa Teatrului de Opera și Balet de la Voronej, Irina avea pe atunci 20 de ani.

În anii 2001-2003 este solistă a Teatrului de Opera și Balet de la Voronej. În anul 2003, Irina Lungu obține o bursă la Teatrul "La Scala" și se mută la Milano, unde este, de asemenea, studentă a Leylei Gencer. În luna decembrie a aceluiași an debutează la Teatrul „La Scala“, în rolul lui Anais, din opera lui Giacomo Puccini „Moise și Faraonul“, în regia lui Riccardo Muti la Teatrul "Arcimboldi". În anul 2005 evoluează în rolul Oxanei în opera „Gli stivaletti“ de P. Ceaikovski; în anul 2006, interpretează partea solo din opera lui Paul Hindemith „Sancta Susanna“; în anul 2007 pe cel al Violettei Valery în opera „La Traviata“, în regia lui Lorin Maazel cu Ramon Vargas și Leo Nucci; în anul 2008, e Maria Stuart, în opera cu același titlu, în regia lui Antonino Foliani cu Francesco Meli; în anul 2010 interpretează rolul lui Marguerite în opera „Faust” cu Marcello Giordani, Roberto Scandiuzzi și Nino Surguladze; apoi rolul Adinei în "Elixirul dragostei", în regia lui Donato Renzetti cu Francesco Demuro.

În 2008 în or. Macerata interpretează rolul lui Micaela în „Carmen” cu  N. Surguladze; în 2009 rolul Violettei Valerye în “La Traviata”, în regia lui Gianandrea Noseda la Teatro Regio (Teatrul regal); în anul 2010 e Micaela în „Carmen”, în regia lui Daniel Oren, la Teatrul Municipal “Giuseppe Verdi”, din Salerno.

În anul 2011 Irina Lungu interpretează rolurile: Mariei Stewart în opera cu aceeași denumire, montată de regizorul Richard Boning din Atena, pe cel al Gildei în „Rigoletto” cu Franco Vassalo la Torino, pe cel al Violettei Valerye în „La Traviata” în or. Aix-en-Provence și al Adinei în opera "Elixirul dragostei" în or. La Coruna. În anul 2012, interpretează rolul Violettei Valerye în „La Traviata”, la Cannes și la Teatrul Municipal "Luciano Pavarotti" din or. Modena, precum și în or. Piacenza și la Teatrul de Stat (Bolzano), rolul lui Micaela în „Carmen” la Arena din or. Verona și rolul marchizei del Poggio în „Un Giorno de Regno” („A One-Day Reign”) cu dirijorul Alberto Zedda în or. Bilbao.

În anul 2013, interpretează rolul Violettei Valerye în „La Traviata” or. Skopje, pe cel al Nannettei în „Falstaff” (G. Verdi), dirijor Daniel Harding cu Ambrogio Maestri, Demuro, Carlo Bossi, Carmen Giannattasio și Daniela Barcelona la Teatrul „La Scala”, rolul Adinei în "Elixirul dragostei" la Filarmonica din Verona, rolul Gildei în „Rigoletto”, în regia lui Gianandrea Noseda în or. Aix-en-Provence și debutează la Opera Metropolitană din New York, cîntînd cu Dmitry Hvorostovski, jucînd rolul Norinei în „Don Pasquale” la Filarmonica din New York. În anul 2014 la Opera Metropolitană ea interpretează rolul lui Musette în „La Bohème” ("Boema") de Giacomo Puccini cu Joseph Cullay, operă pe care au cîntat-o la Opera Regală Covent Garden din Londra, rolul Violettei Valerye în „La Traviata” de Diego Mateus la Teatrul La Fenice din Veneția (Gran Teatro La Fenice di Venezia) și la Teatrul Liric din or. Cagliari, în regia lui Donato Renzetti cu Demuro, rolul lui Marguerite în „Faust”, în regia lui Mark Minkowski în or. Amsterdam, rolul Julietei în "Romeo și Julieta" cu Francesco Demuro în or. Seoul și rolul Luciei Ashton în „Lucia di Lammermoor” la Filarmonică.

În anul 2015 interpretează rolul Gildei din "Rigoletto" la Opera de la Roma, rolul Violettei Valery în "La Traviata", în regia lui Renato Palumbo la Teatrul Regal de la Madrid. A debutat la Opera de la Viena, Wiener Staatsoper (Austria) și la Opera din Zurich / Opernhaus Zürich /. În Elveția interpretează rolul lui Marguerite din „Faust“, în regia lui Noseda. La Torino, în or. Arena interpretează rolul lui Donna Anna din opera „Don Giovanni“ cu Saimir Pirgu în emisie directă la Rai 5 și pe cel al Julietei din „Romeo și Julieta“, în regia lui Daniel Oren cu Giorgio Berrugi și Nino Surguladze, rolul lui Liu în "La Turandot", în regia lui Andrea Battistoni în "Mascate" și pe cel al Musettei în "La Boheme", montată de regizorul D. Orena cu Maria Agresti și Giorgio Berrugi la Salerno.

În anul 2016 interpretează rolul Violettei Valery în "La Traviata" cu Massimo Giordano (tenor) la Operă din Hamburg și pe cel al Gildei în "Rigoletto" la Opera Națională din Paris.

Pe parcursul carierei sale, ea a interpretat strălucit cele mai complicate roluri în operele: ”Cosi fan tutte” (”Aşa fac toate” sau „Şcoala amanţilor”) de V. A. Mozart, "Louise Miller" de G. Verdi, "Ugo, Conte di Parigi" de G. Donizetti, "Il diluvio universale" ("The Great Flood") de G. Donizetti, "Il corsaro" ("Corsarul") de G. Verdi, „Les pêcheurs de perles” (Pescuitorii de perle) de G. Bizet, "Mireasa țarului "de Rimski-Korsakov.

Discografia ei include în prezent opera "Carmen", montată pe scena Operei Sferisterio di Macerata, în vara anului 2008, unde ea interpretează rolul lui Micaela împreună cu Nino Surguladze (Carmen), Philip Do (Don Jose), Simone Alberghini (Escamillo) și "Il corsaro" ("Corsarul") montată pentru prezentarea la Festivalul Verdi în anul 2008, la Teatrul Verdi din or. Busseto, unde ea interpretează rolul Medorei cu Bruno Ribeiro (Corrado), Luca Salsi (Seid) și Silvia Dalla Bennett (Gulnara).

Pe parcursul anilor 2010-2016 a cucerit scenele Teatrelor de Operă din orașele: Macerata, Salerno, Torino, Atena, Aix-en-Provence, La Coruña, Cannes, Modena, Bolzano, Piacenza, Verona, Bilbao, Skopje, New York, Londra, Cagliari, Veneția, Amsterdam, Seul, Roma, Madrid, Zurich, Muscat, Salerno, Hamburg, Paris, Napoli etc.

Cîntăreața de operă Irina Lungu, a cărei voce este numită "strălucitoare, înfloritoare și radioasă", a ocupat locul doi în clasamentul celor mai solicitate soprane din lume, în baza totalizărilor angajamentelor la teatre în spectacole pentru anul 2016.

În anul 2017 ea a debutat cu succes la Opera din Viena.

Pentru Irina Lungu principalul lucru în viață este familia, fiul, muzica, tot ceea ce implică creativitatea, aceasta fiind pentru ea un izvor veșnic al vieții. Irina este fascinată de tot ceea ce este frumos. Printre pasiunile ei se numără și pictura și fotografia.

De circa 11 ani locuiește la Milano, Italia.

Titluri și premii:

Laureată a Premiului „P. Ceaikovski” (Moscova, Rusia),

Premiul II la Concursul „Elena Obrazțova” (Sankt-Petersburg, Rusia),

Premiul Mare „Maria Callas” (Atena, Grecia),

Laureată a Premiului „Montserrat Caballe” (Andorra),

Laureată a Concursului „Belvedere” (Viena),

Laureată a Concursului „Voci Verdiane” (Busseto),

Laureată a Concursului „Operalia”(Los Angeles)

Repertoriu:

Rol

Denumirea operei

Compozitor

Leila

Les Pecheurs de perles

G. Bizet

 

Micaela

Carmen 

G. Bizet

 

Oxana

Gli stivaletti

P. Ceaikovski

 

Iolanta

Iolanta

P. Ceaikovski

 

Tesbite

Il diluvio universale

G. Donizetti

 

Bianca

Ugo, Conte di Parigi

Donizetti

 

Adina

L'elisir d'amore

G. Donizetti

 

Parisina d'Este

Parisina d'Este

G. Donizetti

 

Maria Stuarda

Maria Stuarda

G. Donizetti

 

Miss Lucia Ashton

Lucia di Lammermoor

G. Donizetti

 

Norina

Don Pasquale

G.Donizetti

 

Marguerite

Faust

C. Gounod

 

Juliette

Roméo et Juliette

C. Gounod

 

Susanna

Sancta Susanna

P. Hindemith

 

Donna Anna

Don Giovanni

V. A. Mozart

 

Fiordiligi

Così fan tutte

V. A. Mozart

 

Mimì
Musetta

La bohème

G. Puccini

 

Liù

Turandot

G. Puccini

 

Marfa

La fidanzata dello zar

N. Rimski-Korsakov

 

Donna Fiorilla

Il Turco in Italia

G. Rossini

 

Anaïs

Moïse et Pharaon

G. Rossini

 

Marchesa Del Poggio

Un giorno di regno

G. Verdi

 

Medora

Il corsaro

G. Verdi

 

Luisa Miller

Luisa Miller

G. Verdi

 

Gilda

Rigoletto

G. Verdi

 

Violetta Valery

La Traviata

G. Verdi

 

Desdemona

Otello

G. Verdi

 

Nannetta

Falstaff

G. Verdi

 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
333 locuitori

Pripiceni-Curchi este un sat din cadrul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina. Satul Pripiceni-Curchi este situat la o distanță de 23 km de orașul Rezina și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 333 de oameni. Satul a fost înființat în anul 1810.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.