Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 martie 2016, 14:31 views 9924
Puhoi, Ialoveni: Daruri pentru femeile ţintuite la pat
06 martie 2016, 14:31 views 9924

Puhoi, Ialoveni: Daruri pentru femeile ţintuite la pat

Există însă oameni care nu mai visează la cadouri nici de sărbători, iar singura lor alinare este o vorbă caldă sau o clipă de atenţie. În ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, administraţia locală din satului Puhoi, raionul Ialoveni, s-a gândit să le treacă pragul doamnelor cărora viaţa le-a hărăzit un destin mai trist, relatează Mesager.

Efimia Vrabie a muncit mai bine de 40 de ani în colhoz, iar de doi ani este ţintuită la pat. Cea care o îngrijeşte este fiica sa. Gestul Primăriei a sensibilizat-o. Femeia a primit darurile cu lacrimi în ochi.

„La vârsta care o am eu, nu am mai văzut în satul Puhoi aşa gest şi avem nişte emoţii frumoase", a recunoscut Tatiana Rotaru, băștinașă.

Pachetul cu daruri a ajuns şi la Agrepina Gravriluţa. Povestea ei de viaţă este de-a dreptul cutremurătoare. Femeia a rămas fără cele două picioare la vârsta de doi ani. Cu toate acestea, ea nu a cedat, toată viaţa mâinile i-au înlocuit picioarele.

„Eu sunt invalidă de mică şi nu ţin minte. Mergeam în picioare, eram copil de doi ani și era timpul războiului. Pe urmă m-am îmbolnăvit, mi s-a înroşit tot corpul. Toată viața am mers cu mâinile, dar acum mă dor şi nu mai pot", a mărturisit femeia.

Atenția a bucurat-o şi pe Ecaterina Vdovicenco, care de 10 ani nu mai ştie ce se întâmplă afară. Fata îşi aminteşte cu nostalgie de perioada când venea la Chişinău la studii, dar şi când era angajată la o fabrică de textile din capitală. Ecaterina spune că avea planuri măreţe, însă într-o zi a căzut la pat din senin şi toate visele i s-au năruit. Drama vieţii sale nu s-a oprit însă aici. Sora mai mare, dar şi mama au murit, iar tatăl a devenit invalid. Cea care are grijă acum de ei este mama vitregă.

Primarul localităţii, Petru Frunze, spune că pentru el, este o obligaţie morală ca, de sărbători, să le aducă un strop de fericire oamenilor bătuţi de soartă. „În timpul sărbătorilor: de Crăciun, de Paşte şi multe alte sărbători mergem la aceste persoane. În acest scop am alocat din bugetul local peste cinci mii de lei şi le oferim cu produse alimentare", a declarat edilul.

În satul Puhoi sunt peste 40 de oameni ţintuiţi la pat, dintre care 23 sunt femei.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (1)
  • #1 aniz Răspunde Citează selecţia
    'Это милосердие, которого сейчас так не хватает в мире! Спасибо вам!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1503
Populația:
2885 locuitori

Roşu este un sat şi comună din raionul Cahul. Roşu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 167 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2885 de oameni. Satul Roșu a fost menționat documentar în anul 1503.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.