Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 septembrie 2022, 14:30 views 1318
Ușile din Chișinăul vechi, comori ale timpului distruse de inacțiunea oamenilor
24 septembrie 2022, 14:30 views 1318

Ușile din Chișinăul vechi, comori ale timpului distruse de inacțiunea oamenilor

Chișinăul se schimbă la față zi de zi, iar odată cu aceste schimbări dispar și adevăratele comori ale orașului - ușile de epocă care dea lungul anilor au fost deschise de mii de oameni și care păstrează pe ele amprenta timpului și a schimbării frumoasei noastre urbe.

Ușile de epocă sînt o adevărată bijuterie a orașului vechi, care din cauza inacțiunii proprietarilor de clădiri, în multe cazuri sînt lăsate de izbeliște, iar ulterior înlocuite pe uși din fier, aluminiu sau plastic, ștergînd astfel din personalitatea orașului.

Foarte puțini au curajul să restaureze aceste uși din lemn și să le dea o nouă viață, păstrînd astfel autenticitatea tîmplăriilor pe care pot fi citite urme ale istoriei noastre.

În majoritatea cazurilor, de norocul de a fi restaurate, conservate și valorificate se pot bucura doar ușile din clădirile unde își au sediul instituțiile publice, pe cînd cei mai mulți proprietari de clădiri particulare preferă să nu investească într-un proiect de restaurare care poate ajunge și la cîteva mii de euro. Mai mult decît atît, de cele mai multe ori aceste uși rămîn uitate de oameni și se distrug în timp.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
730 locuitori

Marcăuţi este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Marcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Dubăsari și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 730 de oameni. Satul Marcăuţi a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.