Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 aprilie 2019, 14:20 views 15869
Un parc de o însemnătate deosebită (Video)
04 aprilie 2019, 14:20 views 15869

Un parc de o însemnătate deosebită (Video)

Parcul central al capitalei nu înseamnă doar copaci, bănci și felinare, plus aleile pe care chișinăuienilor le place să se plimbe. Și nici un simplu complex cultural, care are nevoie de îngrijire.

Se spune că el este centrul unei puteri, iar intersecțiile aleilor lui ascund o mare energie. Face oare să dezechilibrăm aceste puteri și să reconstruim vechiul parc de dragul intereselor de moment ale nu știu cui?

Zvonuri alarmante

"Să păstrăm parcul Ștefan Cel Mare!", - acest deziderat a fost principalul mesaj al mesei rotunde, care s-a desfășurat recent la Uniunea arhitecților din Moldova. La dezbateri au participat arhitecți, istorici, jurnaliști, activiști civici, membrii clubului amatorilor de istorie a Chișinăului (КЛИК) și a grupurilor "Moștenirea culturală" și "Orașul fără rutiere" de pe rețelele sociale. Nu este prima întrunire consacrată unei teme ce neliniștește societatea, dar, spre deosebire de altele, ea a finalizat nu doar cu o rezoluție, ci și cu crearea unui grup de lucru, în componența căruia au intrat specialiști din diverse sfere de activitate.

Toate au început în februarie, curent, după ce Agenția pentru inspectarea și restaurarea monumentelor a prezentat proiectul de modernizare a parcului Ștefan cel Mare, pe care intenționează să-l implementeze în timpul cel mai apropiat. Proiectul, - mai exact, schițele studențești publicate, - au provocat o mare agitație atît printre orășeni, cît și printre specialiști. Aceștia au atras atenție la faptul că preconizata reconstrucție modifică cardinal, și nu spre bine, aspectul inițial al parcului, care este un monument de cultură și istorie.

Conversațiile cu Ion Ștefăniță, șeful Agenției pentru inspectarea, păstrarea și restaurarea monumentelor, nu au făcut lumină. El zice că audierile publice la această temă au fost reușite și că toți participanții au susținut modificările propuse. Însă nu a prezentat lista specialiștilor în materie, care au avizat pozitiv proiectul. Chișinăuienii neindiferenți erau neliniștiți de faptul că procesul se poate desfășura conform celui mai nefavorabil scenariu: cele două runde de audieri publice prevăzute de lege se vor desfășura cu participarea unor "membri ai societății civile" neștiuți de nimeni, pentru ca ulterior să se spună: gata, putem începe lucrările! Conform unor informații neoficiale, aceste lucrări ar putea începe deja luna viitoare. Se zvonește că au fost interzise tradiționalele evenimente consacrate Zilei Europei de la mijlocul lunii mai, deoarece lucrările de reconstrucție a parcului vor fi deja în toi. Poate că-s doar zvonuri, însă ele acutizează și mai mult tema discutată.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , parc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1703
Populația:
1060 locuitori

Paşcani este un sat din cadrul comunei Manta, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cahul și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1060 de oameni. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1703.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.