Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 iulie 2012, 09:32 views 5990
04 iulie 2012, 09:32 views 5990

Medicii atenţionează: canicula este periculoasă pentru sănătate

După o scurtă pauză, temperaturile caniculare au revenit în Chișinău, depăşind 35 de grade. Cel mai des, canicula provoacă mai multe incomodităţi, mai ales persoanelor care fac parte din grupul de risc.

Medicii sugerează cetăţenilor să acorde o mare atenţie copiilor şi să nu-i lase sub razele solare. Medicul pediatru Ludmila Sotoncean a făcut unele recomadări pentru a evita neplăcerile pe vreme caniculară.

Astfel, persoanele care suferă de boli cardiovasculare trebuie să evite plimbările între orele 11 şi 18. Însă în cazul în care deplasările din casă sînt inevitabile este important de protejat de razele solare capul şi faţa. Sînt recomandate pălăriile, baticurile, umbrelele, precum şi hainele din ţesături naturale, de culori deschise.

Medicii recomandă, de asemenea, să fie evitate bucatele grase şi băuturile alcoolice. Zilnic, trebuie de consumat nu mai puţin de 1,5 litri de lichide, însă nu trebuie de abuzat de băuturi dulci şi cu conţinut de cofeină. Se recomandă ca raţia alimentară să fie bogată în fructe şi legume.

Persoanele care se află în încăpere în orele cînd temperatura aerului de afară este mai ridicată nu trebuie să abuzeze de climatizoare. Diferenţa dintre temperatura din încăpere şi cea de afară nu trebuie să depăşească 5 grade. Ferestrele urmează să fie acoperite cu pierdele sau jaluzele.

Aflarea la soare a copiilor cu vîrsta de pînă la un an este strict interzisă, deoarece termoregularea la bebeluşi încă nu este bine pusă la punct.

Pe plaje se recomandă folosirea cremelor cu un grad de protecţie nu mai mic de 50.

Zilnic, la punctele de asistenţă medicală de pe lîngă policlinicile din capitală se adresează circa 100 de persoane. De la începutul verii, la Spitalul de Urgenţă au fost înregistraţi 12 pacienţi diagnosticaţi cu şoc termic. De menţionat că sinopticienii anunţă vreme caniculară pînă la sfîrşitul săptămînii.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
5500 locuitori

Gura Galbenei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Gura Galbenei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cimișlia și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5500 de oameni. Satul Gura Galbenei a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.