Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 octombrie 2014, 08:41 views 10521
În 180 de blocuri de locuit din Chișinău vor fi instalate geamuri şi uşi energo-eficiente
Foto: tv7.md
05 octombrie 2014, 08:41 views 10521

În 180 de blocuri de locuit din Chișinău vor fi instalate geamuri şi uşi energo-eficiente

Consiliul municipal Chişinău a semnat contractul cu programul MoREEFF (Facilitatea de Finanţare a Eficienţei Energetice în Sectorul Rezidenţial din Moldova), elaborat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a-i ajuta pe locatarii şi proprietarii spaţiilor locative din Moldova să reducă consumul şi facturile la energie.

180 de blocuri de locuit aflate în gestiunea municipalităţii, care au pregătit dosarele pentru a obţine finanţarea MoREEFF, vor avea geamuri şi uşi din termopan. Lucrările ar putea începe în cel mult două luni, a declarat şeful Direcţiei locativ-comunală şi amenajare, Petru Gontea. În următoarea etapă urmează să fie selectaţi antreprenorii care vor executa lucrările.

Pentru a stimula implementarea proiectelor de eficienţă energetică, linia de creditare MoREEFF are şi o componentă de grant, pînă la 35% din costul proiectului, finanţată din Programul Investiţional de Vecinătate al Uniunii Europene şi de către Agenţia suedeză pentru cooperare internaţională şi dezvoltare (SIDA).

Creditul va fi rambursat timp de 5 ani. În cazul blocurilor din fondul locativ municipal al Chişinăului costurile urmează să fie acoperite din tariful achitat pentru deservirea blocului, aplicat fiecărui apartament în parte. Gestionarii fondului locativ municipal trebuie să întocmească dosare pentru a putea fi depuse la programul MoREEFF, în vederea posibilităţii accesării proiectului.

Sursa: tv7.md

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
333 locuitori

Pripiceni-Curchi este un sat din cadrul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina. Satul Pripiceni-Curchi este situat la o distanță de 23 km de orașul Rezina și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 333 de oameni. Satul a fost înființat în anul 1810.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.