Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
08 iunie 2011, 14:40 views 4979
08 iunie 2011, 14:40 views 4979

Transnistria va elabora legea „Privind scopurile şi principiile procesului de negocieri cu Moldova”

În Transnistria va fi elaborată şi adoptată legea „Privind scopurile şi principiile procesului de negocieri cu Moldova”, care va stabili împuternicirile persoanelor oficiale în procesul de negocieri dintre Chișinău şi Tiraspol. O indicaţie în acest sens a primit ministrul de Externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebceak, din partea liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov. Ministrul de Externe al Transnistriei a subliniat că, în conformitate cu dispoziţia lui Igor Smirnov, principalul scop al documentului, care va avea un caracter politic intern, este să explice populaţiei din regiunea transnistreană argumentele pe care se bazează autorităţile de la Tiraspol în cadrul negocierilor cu Moldova, pentru a exclude orice speculaţii.

Documentul va stipula împuternicirile organelor administraţiei de stat, cît şi a persoanelor cu funcţii de răspundere implicate în procesul de negocieri dintre Transnistria şi Moldova. „Acest proiect de lege nu are legătură directă cu reluarea negocierilor oficiale privind reglementarea diferendului transnistrean în formatul „5+2” (Rusia, Ucraina, OSCE – mediatori, UE, SUA – observatori, Moldova şi Transnistria - părţile aflate în conflict)”, a menţionat Vladimir Iastrebceak, amintind că pe 21 iunie curent la Moscova va avea loc o întrevedere neoficială privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, la care vor fi discutate perspectivele reluării negocierilor oficiale în acest format. Vladimir Iastrebceak a subliniat că legea „Privind scopurile şi principiile procesului de negocieri cu Moldova” trebuie să fie adoptată pînă la finele anului curent. Pe lîngă prevederile sus-menţionate, legea va definitiva însăşi noţiunile procesului de negocieri, cea a formatului „5+2”, precum şi un şir de alţi termeni. Vladimir Iastrebceak a amintit, că anterior au fost adoptate unele hotărîri ale Consiliului Suprem al Transnistriei care nu excludeau posibilitatea constituirii unui stat federativ şi confederativ cu Moldova, dar care după referendumul din 17 septembrie 2007 au fost declarate nevalabile.

De menţionat, că negocierile oficiale privind reglementarea diferendului transnistrean în formatul „5+2” au fost sistate în anul 2006. De atunci părţile au doar consultări neformale. Tiraspolul se bazează pe rezultatele referendumurilor din regiune şi insistă asupra recunoaşterii independenţei RMN, pronunţîndu-se pentru apropierea de Rusia şi dezvoltarea activă a relaţiilor cu această ţară. La rîndul său, Chişinăul se pronunţă pentru reintegrarea ţării şi este dispus să ofere Transnistriei un statut special în componenţa unui stat unitar. Poziţia Chişinăului este susţinută practic de toţi mediatorii şi observatorii din partea Rusiei, Ucrainei, OSCE, UE şi SUA. Totodată, autorităţile transnistrene au declarat că nu intenţionează să se unească cu Moldova şi vor insista asupra recunoaşterii independenţei RMN, iar relaţiile cu Moldova vor fi dezvoltate doar în bază de bună vecinătate.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1476 locuitori

Sărata Nouă este un sat şi comună din raionul Leova. Sărata Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1723.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.