Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 octombrie 2012, 12:49 views 11986
12 octombrie 2012, 12:49 views 11986

Cetatea Soroca va fi renovată pînă în 2014

Cetatea Soroca va fi renovată pînă în 2014, în cadrul proiectului „Bijuterii medievale", lansat recent. Fortăreaţa va fi închisă pentru vizitatori în anul 2013, pentru ca lucrările să fie intensificate, informează trm.md.
În urma renovării, cetatea va avea un aspect excelent şi va deveni una funcţională, pentru a putea găzdui simpozioane, ateliere de lucru, expoziíi, afirmă Nicolae Bulat, directorul Cetăţii Soroca.

Potrivit lui, şi terenul din preajma cetăţii va fi amenajat, un sector de drum va fi reparat capital, iar o porțiune din fața cetății va fi pavată cu piatră, ca pe vremuri.

În prezent, au loc săpături arheologice - etapa iniţială de renovare a Cetății Soroca. Aici, activează o echipă de arheologi, arhitecți şi antropologi din Moldova, Romania și Germania. Aceştia, cu ajutorul unor aparate sofisticate, vor putea stabili mai ușor datarea, etapele de construcție și refacere a fortăreței.

Proiectul „Bijuterii medievale" este finanțat de Uniunea Europeană şi mai prevede renovarea cetăţilor Hotin şi Suceava. Valoarea proiectului este de 3 milioane de euro.

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
507 locuitori

Şercani este un sat din cadrul comunei Pohrebeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 507 oameni. Satul Șercani a fost menționat documentar în anul 1430.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.