Mergi spre compartimentul: Artele plastice
16 iulie 2015, 17:46 Artele plastice views 9344
In memoriam: Isaia CÎRMU. Expoziţie personală
16 iulie 2015, 17:46 Artele plastice views 9344

In memoriam: Isaia CÎRMU. Expoziţie personală

Centrul Expoziţional "Constantin Brâncuşi" al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova invită la expoziţia personală: In memoriam: Isaie CÎRMU.

perioada: Iulie 16 - 02 August, 2015

organizator: Uniunea Artiştilor Plastici din RM

vernisaj: 16 Iulie 2015, ora 15:00

Adresa : Bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt nr. 3, Chişinău

Pictorul şi graficianul Isaia Cîrmu, Maestru al Artei din Republica Moldova, laureat al Premiului Naţional, trecut în lumea celor drepți la 5 mai 2015 în urma unei boli incurabile. S-a născut la 15 mai 1940 în satul Pîrjota, raionul Rîşcani. Între anii 1957 şi 1965 îşi face studiile la Şcoala Republicană de Arte Plastice "I. Repin" (azi Colegiul Republican de Arte Plastice "A. Plămădeală") din Chişinău. Ulterior urmează cursurile Institutului Poligrafic din Moscova (1965-1971).

A fost distins cu ordinul "Gloria Muncii", medalia "Mihai Eminescu" şi cu Premiul Naţional al R. Moldova. Isaia Cîrmu s-a stins din viaţă la 5 mai. El a fost înmormîntat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din capitală.

A ilustrat peste 500 de titluri de carte, dintre care 240 din colecţia "Biblioteca şcolarului" a Editurii "Litera". A cîştigat distincţii la concursuri internaţionale în Bulgaria, Canada, Cehia, Germania, Italia, Japonia, Polonia, România, Statele Unite ale Americii, Tunisia, în fosta URSS şi alte ţări. A ilustrat poveştile populare "Făt-Frumos şi soarele" şi "Ulciorul cu galbeni", comandate în 1982 de o editură din Japonia. Toate piesele reprezintă capodopere ale genului, executate în acuarelă pe hîrtie. Această colecţie de lucrări a fost achiziţionată mai tîrziu în Franţa.

Sursa: www.arta.md

Cuvinte cheie:

Moldova , expoziție , artist , arta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.