27 decembrie 2022, 15:00 Sănătate views 1594
Chișinăul se confruntă cu o situație epidemiologică fără precedent, șef de Direcție
27 decembrie 2022, 15:00 Sănătate views 1594

Chișinăul se confruntă cu o situație epidemiologică fără precedent, șef de Direcție

Municipiul Chișinău se confruntă cu o situație epidemiologică fără precedent, atenționează șefului Direcției generale asistență medicală și socială. În ultimele săptămâni au fost înregistrate peste șapte mii de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii, cu circa cinci mii de cazuri mai multe decât în aceeași perioada anului trecut. „Probabil astăzi vor urma externări și vom putea suplini numărul de internări", a spus Boris Gîlca la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău, transmite IPN.

La Spitalul clinic municipal de copii nr.1 sunt internați 130 de copii până la 2 ani cu infecții respiratorii și pneumonii. Aceasta chiar dacă capacitatea prevăzută a spitalului e de doar 100 de paturi. La Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, unde la fel 100 de paturi prevăzute, sunt internați 129 de pacienți. La Spitalul de copii municipal din Chișinău „Valentin Ignatenco" sunt internați 130 de copii cu complicații ale infecțiilor respiratorii.

În săptămână trecută au fost înregistrate 105 cazuri de gripa, 79 de cazuri fiind la copii până la 17 ani. 88 de pacienți au fost internați. Boris Gîlca a spus că vaccinarea antigripală este o prioritate și municipiul stă bine la acest capitol. Din cele 47 300 de doze de vaccin recepționate în municipiul pentru vaccinarea contingentelor profesionale, dar și a grupelor periculoase cu risc sporit au fost utilizate peste 46 400 de doze, ceea ce constituie 98,2%.

În unitățile de primiri urgente în spitalele municipale atât pentru adulți, cât și pentru copii au fost raportate 3299 de adresări cu 110 mai mult decât săptămâna precedentă. Au fost internate 1663 de persoane. Cât ține de refugiați, în spitalele municipale s-au adresat 217 de oameni, inclusiv 107 copii și 8 gravide. Preponderent cu complicații ale infecțiilor respiratorii.

În altă ordine de idei, Boris Gîlca a afirmat că inițiativa legislativă de a prelua spitalele municipale este una controversată. „Managerii instituțiilor medicale din municipiul au făcut o adresare către deputații din Parlament, oficiul Consiliului Europei, delegațiile Uniunii Europene, unde s-au expus pe intenția de deposedare anticonstituțională, de preluare a spitalelor de la autoritățile publice locale, inclusiv prin faptul că este încălcată grav harta europeană a autorităților publice locale la care Republica Moldova este parte", a spus șeful Direcției. Pe 14 decembrie Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

sanatate , IRA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1655
Populația:
4119 locuitori

Logăneşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Logăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Hîncești și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4119 oameni. Satul Logănești a fost menționat documentar în anul 1655.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.