15 aprilie 2015, 14:30 Sănătate views 15576
15 aprilie 2015, 14:30 Sănătate views 15576

Adulții de astăzi sînt cu 15 ani mai îmbătrîniți


Foto: privireinviitor.ro

Se pare că starea sănătăţii oamenilor zilelor noastre nu mai este nici ea ce a fost altădată. Un studiu făcut de specialişti arată că un adult în vîrstă de 30 de ani, prezintă o degradare fizică corespunzătoare vîrstei de 45 de ani. S-a constatat că există o îmbătrînire prematură a organelor cu o medie de 15 ani.

Un studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă și preluat de Daily Mail spune că generaţiile mai tinere suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială şi obezitate în procente mai ridicate decît generaţiile părinţilor şi bunicilor lor.

Studiul a fost făcut pe 6.000 de adulţi cu vîrste de 20, 30, 40, 50 de ani, pe o perioadă de 25 de ani, demonstrînd o sănătate mai precară a generaţiilor mai tinere.

Bărbaţii de 30 de ani au cu 20 la sută şanse mai multe decît generaţiile anterioare de a avea surplus de kilograme, iar femeile de 20 de ani sînt de douăori mai susceptibile de a deveni obeze decît cele care aveau aceeaşi vîrstă acum 10 ani.

Nivelul tensiunii arteriale a crescut şi ea în rîndul tinerei generaţii, atît la bărbaţi cît şi la femei, in timp ce tinerii sînt mai susceptibili de a avea diabet zaharat decît taţii sau bunicii lor.

Autorul studiului, Gerben Hulsegge de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şu Mediu din Olanda atrage atenţia asupra acestei stări de îmbătrînire organică a populaţiei tinere. Domnia sa crede că este imperios necesar introducerea unui program coerent de alimenaţie şi educaţie fizică, altfel boli ale bătrîneţii vor debuta la vîrste neaşteptate.

Diminuarea obiceiului de a fuma în ţările cu venituri mari este de aşteptat să schimbe raportul existent între numărul de boli favorizante gen cancer pulmonar şi boli generate de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat. Actuala creştere a speranţei de viaţă datorată îmbunătăţirii calităţii serviciilor de sănătate s-ar putea pierde, omul de ştiinţă mergînd pînă acolo încat să declare că vîrsta medie de viaţă ar putea scădea.

Cuvinte cheie:

sanatate , om , viata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
9334 locuitori

Chiţcani este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mereneşti, Chiţcani și Zahorna. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Căușeni și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Chiţcani alcătuia 9334 de locuitori în anul 1989. Satul Chiţcani a fost menționat documentar în anul 1456.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.