07 iulie 2012, 11:25 Sănătate views 3519
07 iulie 2012, 11:25 Sănătate views 3519

Persoanele care vor să se lase de fumat ar putea beneficia gratuit de medicamente antitabac

Din anul 2013, persoanele care vor să se lase de fumat ar putea beneficia gratuit de medicamente antitabac. Republica Moldova va prelua experienţa României, care este model în combaterea tabagismului pentru ţările din Balcani. O declaraţie în acest sens a făcut astăzi la Chișinău Ion Şalaru, secretar al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul controlului tutunului, în cadrul unui seminar pentru jurnalişti, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Şalaru, anual în R. Moldova mor din cauza fumatului circa 4 mii de persoane. În prezent, se declară fumători 28 la sută dintre locuitorii ţării. Statisticile arată că vor să se lase de fumat anual 1-3% dintre cei dependenţi de ţigară.

Şalaru susţine că vor primi gratuit preparate antitabac pacienţii, care urmează un tratament de abandonare a fumatului, conform unei scheme, prescrise de medici. Totodată, fără plată urmează să primească astfel de medicamente pacienţii care vor avea poliţe de asigurare medicală obligatorie.

În farmacii, preţul unei cutii de 100 pastile de medicament antifumat este de peste 200 de lei. Medicii spun că tratamentul antitabagism durează chiar cîteva luni.

Programul Naţional privind controlul tutunului pentru anii 2012-2016 a intrat în vigoare în R. Moldova în martie curent, notează MOLDPRES.


Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
2003 locuitori

Caşunca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Caşunca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2003 oameni. Satul Caşunca a fost înființat în anul 1840.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.