Oamenii de ştiinţă lucrează la un supercomputer care va stimula mintea şi va lupta împotriva Alzheimer-ului
Oamenii de ştiinţă susţin că sunt la 12 ani depărtare de crearea primului creier artificial complet funcţional, informează Daily Mail. Puterea creierului uman ar putea rivaliza cu un computer. Se lucrează la un "creier uman" sub forma unui computer care va stimula mintea şi va fi folosit împotriva bolilor degenerative progresive a creierului, printre care se numără Alzheimer-ul şi Parkinson-ul.
Profesorul Henry Markram a anunţat că a simulat pînă în prezent elemente ale creierului de şobolan cu un astfel de dispozitiv. În ceea ce priveşte creierul artificial uman, computerul ar putea fi folosit mai ales în găsirea unor tratamente pentru boli mintale.
Creierul uman are 100 de miliarde de neuroni. Fiecare neuron efectuază miliarde de calcule pe secunde, astfel că misiunea savanţilor va fi destul de dificilă. Astfel, creierul artificial va trebui să fie capabil să facă miliarde de calcule pentru a putea ajunge la performanţa unui creier uman.
În ultimii 15 ani, profesorul Markram şi echipa sa au studiat în special structura coloanei neocorticale. "E ca şi cum ai merge şi ai cataloga o parte din pădurea tropicală: cîţi copaci are, ce formă au copacii, cîţi copaci din fiecare tip avem noi, care este poziţia lor. Este un pic mai mult decît o catalogare, pentru că trebuie să descrii şi să descoperi toate regulile de comunicare şi de conexiune", a continuat el.
Proiectul are acum un program de "zeci de mii" de neuroni - fiecare diferit - care le-a permis cercetătorilor să construiasca digital o coloană neocorticală artificială.
Această invenţie a cercetătorilor a fost criticată de alţi specialişti din domeniu, deoarece dotarea unui calculator cu atît de multe funcţii ar putea reprezenta o ameninţare pentru naţiune, deoarece există riscul ca dispozitivul să înceapă să gîndească de unul singur şi nu va mai asculta comenzile date, devenind astfel greu de manipulat.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1773
- Populația:
- 1352 locuitori
Delacău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Delacău și Crasnaia Gorca. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 50 km de Chișinău. Populaţia satului Delacău alcătuia 1352 de oameni în anul 2005. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773.
Comentarii
(0)