31 ianuarie 2017, 09:30 Sănătate views 6141
Gravidele infectate cu virusul HIV pot naște în orice spital din țară
31 ianuarie 2017, 09:30 Sănătate views 6141

Gravidele infectate cu virusul HIV pot naște în orice spital din țară

Ministerul Sănătății a anulat ordinul prin care femeile HIV-pozitive trebuiau să nască doar în două spitale din țară, limitînd astfel accesul la asistență medicală. Instituția își motiva ordinul prin necesitatea de a nu supune sistemul medical „unor riscuri".

Potrivit e-sănătate.md, ordinul discriminatoriu a fost semnat în 2004 și prevedea că doar două instituții medicale din întreaga țară sînt eligibile pentru a acorda asistență medicală gravidelor cu virusul imunodeficienței umane– Institutul Mamei și Copilului și Centrul perinatal de nivelul II din Municipiul Bălți, care erau calificate drept „centre specializate".

Încă în 2013, Institutul pentru Drepturile Omului a depus o plîngere la Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării și totodată a acționat autoritatea în judecată cu solicitarea de a abroga ordinul. Deși Consiliul a solicitat, la rîndul său, ca documentul să fie anulat pe motiv că este discriminatoriu, Ministerul Sănătății nu doar că a refuzat, dar și a atacat în judecată decizia.

IDOM a reprezentat interesele unei gravide HIV-pozitive. Femeia, care era în a noua lună de sarcină, a mers la spitalul raional conform reședinței, deoarece se simțea rău, însă doctorii au refuzat să-i acorde asistență medicală, invocînd ordinul Ministerului Sănătății. Femeia a fost nevoită să se întoarcă acasă și apoi să se deplaseze la Chișinău, pe cont propriu, astfel riscînd cu sănătatea proprie și a copilului care urma să se nască.

„Argumentul Ministerului Sănătății, cum că gravidele infectate cu HIV prezintă un pericol, inclusiv pentru sănătatea medicilor, nu ține. Există un set de reguli, care odată respectate, îi protejează de orice infecție. De ce gravidele cu hepatită nu sînt trimise la 2-3 spitale, așa-zisele „centre specializate"? Dacă ar fi să ne ghidăm după argumentele Ministerului Sănătății, atunci victima unui accident rutier cu imunodeficiență de asemenea ar trebui direcționată la alte spitale și nu la cel de urgență de exemplu", a declarat pentru ea.md directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi.

Ordinul discriminatoriu a fost anulat de către Ministerul Sănătății pe 19 decembrie în baza deciziei Curții de Apel, care este executorie de la pronunțare. Urmează să se expună în aceeași privință și Curtea Supremă de Justiție.

Sursa: ea.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1902
Populația:
1278 locuitori

Grigoreşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată pe malul stîng al rîului Răut, la 43 km de oraşul Sîngerei şi la 151 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1278 de oameni. Satul Grigorești a fost întemeiat în anul 1902.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.