01 iunie 2015, 12:15 Sănătate views 8174
Doritorii pot efectua control profilactic gratuit în Săptămâna „Anticancer”
Foto: wikimapia.org
01 iunie 2015, 12:15 Sănătate views 8174

Doritorii pot efectua control profilactic gratuit în Săptămâna „Anticancer”

Săptămâna „Anticancer" cu genericul „Modul sănătos de viaţă în prevenirea maladiilor oncologice", are loc în perioada 01 - 06 iunie. Doritorii, fără bon de trimitere, vor beneficia în această perioadă de servicii de consultanţă gratuită privind controlul profilactic în incinta Policlinicii IMSP Institutul Oncologic.

Scopul acțiunilor este de a sensibiliza opinia publică despre necesitatea depistării precoce a maladiilor oncologice şi de a atrage atenţia populaţiei despre pericolul pe care îl presupun aceste maladii, dar care, depistate la timp, pot avea şanse de vindecare.

Potrivit specialiștilor, un rol deosebit de important în diagnosticul, tratamentul şi reabilitarea bolnavilor oncologici revine depistării precoce a tumorilor maligne. Efectuarea screeningului în cancer constă în detectarea bolii într-un stadiu precoce. Depistarea tumorii într-un stadiu incipient şi tratamentul corespunzător la timpul oportun, contribuie la majorarea ratei supravieţuirii, dovedind astfel importanţa screening-ului în aceste cazuri.

Conform datelor statistice, în anul 2014, în Republica Moldova au fost luaţi la evidenţă 8 860 bolnavi primari, cu circa 400 de persoane mai mult decât în 2013.

În structura morbidităţii prin tumori maligne în Republica Moldova după localizări în anul 2014 pe primul loc se află cancerul colorectal - cu 12,5%. Pe locul doi se află cancerul glandei mamare cu 10,8%. Pe locul trei este cancerul pulmonar cu 9,9%, iar pe locul patru se situează cancerul pielii cu 9,8%.

Aceste activităţi sunt organizate de către Ministerul Sănătăţii în colaborare cu IMSP Institutul Oncologic, în conformitate cu prevederile Programului naţional de promovare a modului sănătos de viaţă pentru anii 2007 – 2015.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

cancer , boala , medic , viata , Institutul Oncologic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
690 locuitori

Grinăuţi-Raia este un sat din cadrul comunei Grinăuţi-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ocnița și la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 690 de oameni. Satul Grinăuți-Raia a fost atestat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.