30 august 2017, 15:35 Sport views 6294
Mișcarea
30 august 2017, 15:35 Sport views 6294

Mișcarea "Voievod": codificată pentru a obține victorii! (Foto)

Să întîlnești oameni, pasionați cu adevărat de munca vieții lor, nu ni se întîmplă foarte des. Ceea ce ne bucură cu adevărat e că ei totuși există și, că ocupîndu-se de ceea ce le place, atrag mii de oameni care le devin tovarăși de idei. Pe unul dintre acești reprezentanți din rîndul moldovenilor a vrut soarta să-l cunosc la începutul acestei veri. Vorbesc aici despre Nicolae Pascaru, președintele Federației Naționale de Luptă "Voievod", fondatorul Mișcări Naționale și de Tineret cu aceeași denumire, cu o numeroasă rețea de organizații de tineret. În afară de practicarea sportului Lupta Națională "Voievod", el împreună cu oamenii care-i împărtășesc ideile realizează o serie de proiecte sociale în Moldova.

Vrăjit de Jackie Chan

Nicolae Pascaru, care a copilărit prin anii '80 ai secolului al XX-lea, cînd au început să apară și să fie practicate activ diferite tipuri de arte marțiale, ca și toți adolescenții, nu a putut rămîne indiferent față de acestea. În acele timpuri, la saloanele video private, erau demonstrate casete cu filme de acțiune, în care protagoniștii principali erau jucați de actorii, care practicau diverse tipuri de arte marțiale: Chuck Norris, Bruce Lee, Jackie Chan și alții, pe care-i îndrăgiseră toți băieții. Nicolae Pascaru a pășit în lumea artelor marțiale la vîrsta de 13 ani. Își amintește că pe atunci fugise de acasă în compania celor mai buni prieteni ai săi, în orașul Bender, care era situat nu departe de satul lor. Plimbîndu-se prin oraș, s-au ițit într-una din sălile de gimnastică, unde se desfășura antrenamentul la karate. Această luptă l-a fascinat într-atît pe Nicolae, încît nu voia nicidecum să plece de-acolo.

Din acea zi, băiatul a început să studieze și să deprindă tehnicile de karate ale stilului Kyokushin. Apoi, pe parcursul a cîtorva ani s-a ocupat cu diferite tipuri de arte marțiale, înregistrînd performanțe înalte, demne de toate laudele. Nicolae a deprins diferitele stiluri de karate: Yashahara, Kyokushin și Shotokan, antrenîndu-se cu cei mai buni maeștri din Moldova. După aceea, el a trecut la taikwando, deoarece îi plăcea tehnicitatea și flexibilitatea mișcărilor, obținînd centura neagră.

Ideea unicat

În anul 1992, Nicolae a avut ideea unicat de a crea Mișcarea Obștească "Voievod". A fost luată decizia ca zi a instituirii organizației să fie considerată 2 iulie, ziua canonizării lui Ștefan cel Mare. Totodată, a fost organizată și Mișcarea de Tineret, pentru a se ocupa de diferite proiecte sociale. De asemenea, Nicolae Pascaru și-a dorit foarte mult să creeze propriul nostru stil de luptă, moldovenesc.

"Ne-a venit ideea de a crea stilul nostru patriotic național, care să includă și elemente din karate, și din box și din takwando - povestește Nicolae Pascaru. - În lupta noastră națională au fost incluse toate regulile artelor marțiale cunoscute. Am creat o simbioză interesantă de stiluri, numindu-l "Voievod". El are similitudini cu diferitele elemente ale artelor marțiale, fiind totodată diferit de ele. Am sistematizat toate acestea, structurîndu-le și am început să predăm propriul nostru stil de luptă națională. Esența spirituală a "Voievodului" fiind identitatea poporului moldovenesc și eroii naționali moldoveni. Și dacă în karate sau kung fu predomină filosofia budistă a viziunii lumii, atunci "voievozii" preferă să meargă la biserică, păstrînd tradiția creștină a strămoșilor lor.

Noul tip de luptă creat a început să fie deprins în mod activ de sportivii moldoveni, ca într-un timp relativ scurt să înceapă să cîștige la diferite concursuri naționale și internaționale. Regulamentul "Voievod" permite participarea la numeroase campionate, care prevăd respectarea diverselor reguli. În anii 2003-2004 „voievozii" au luat locuri de frunte la Campionatul Mondial de EuroTaekwondo în Germania, ca apoi să se claseze printre primii la Cupa Mondială din Regatul Unit. Așa au și continuat: anual „voievozii" participă la un număr mare de competiții, întorcîndu-se de acolo cu o mulțime de medalii. De cînd practică lupta națională, sportivii Mișcării "Voevod" au cîștigat mai mult de 650 de medalii.

Din anul 2002, primăvara, „Voievod" organizează în Moldova Campionatul Euroasiatic și pe cel European. În fiecare an, la aceste competiții sosesc sportivi din cel puțin 15 țări. În cadrul acestui turneu unei persoane remarcabile, care a contribuit la păstrarea statalității și propagarea patriotismului, îi este înmînată o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare, care este fabricată în Spania. Pînă în prezent s-au învrednicit de acest trofeu prestigios: ex-președintele Moldovei, Vladimir Voronin; omul de afaceri, Vasili Chirtoca; mecenatul colecționar, Petru Costin; nepotul poetului și scriitorului Alecu Russo - Marian Russo; fostul viceministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Valeriu Ostalep; fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Mexic, Brazilia și Canada, Nicolae Chirtoacă, și o serie de alte personalități.

Activitățile Federației atrag tot mai mulți simpatizanți, care se înscriu la secțiile sportive, aderă la Mișcarea Națională de Tineret. Astăzi "Voievod" numără circa 3 mii de membri din toată Moldova, totodată dispune de filiale și în străinătate, acolo se antrenează conform regulamentelor noastre. Antrenorii Federației au organizat zeci de seminare în Europa, Asia, Rusia, Polonia, Iran și în alte țări, predînd stilul nostru național de luptă.

Nu există sport fără istorie

În prezent, în întreaga Moldovă activează circa 70 de secții sportive de luptă națională, către anul 2020 este planificat ca numărul lor să fie mărit pînă la 100.

"Prin sport, promovăm cultura națională, tradițiile, modul de viață, identitatea poporului nostru, - explică Nicolae Pascaru. - Avem Club de Reconstrucție Istorică, ai cărei membri restabilesc portul ostașilor medievali, colectează diferite tipuri de topoare și alte obiecte din acele timpuri. Toate acestea le propagăm, pentru a le stîrni tinerilor interesul față de istoria sa, față de voievozii Moldovei.

Totodată, să fii membru al Mișcării presupune nu numai dobîndirea competențelor sportive în lupta națională, ci și studiul istoriei țării. În cadrul "Voievod" pînă la obținerea centurii negre trebuie să treci 10 nivele. Pentru fiecare nivel este elaborat un program de studiu al istoriei Moldovei, care conține informații despre înființarea statului moldovenesc, despre voievozii remarcabili, cele mai mari bătălii, dar și despre cele cruciale, despre cetățile Moldovei, originea moldovenilor și multe altele, ca la sfîrșitul cursului să fie susținut în mod obligatoriu examenul.

Cu Ștefan în inimă!

O importanță mare pentru membrii selecționatei de lupte naționale o are uniforma sportivă de ceremonii, pe care este imprimat chipul lui Ștefan cel Mare cu sabia sub formă de cruce.

„Stema medievală reprezentată pe uniformă este simbolul național al Moldovei, fiind principială pentru noi, pentru că fiecare simbolică are codificată victoria, iar simbolurile lui Ștefan cel Mare, care erau pe steagul Armatei Moldovei sînt victorioase - este sigur Nicolae Pascaru. - Încă mai există cetăți, pe care aceste simboluri sînt încrustate. Existența acestor simboluri este codul genetic al victoriei moldovenilor, pe care noi avem obligația să le păstrăm. Trebuie să fim mîndri de faptul că sîntem moldoveni. Avem o istorie atît de bogată, sîntem unul dintre cele mai vechi state ale Europei. Trebuie să predăm istoria statului nostru în grădinițe, școli, pentru a nu o pierde".

Oamenii tind spre ei

În afară de sport „Voievod" supraveghează și sfera socială, este implicat în numeroase proiecte, inclusiv în proiecte caritabile, care sînt realizate în comun cu Ministerele Educației, Afacerilor Interne și Mitropoliei Moldovei.

Cu Ministerul Afacerilor Interne „voievozii" cooperează îndeaproape încă din anul 2013. Potrivit spuselor lui Nicolae Pascaru, ei se ocupă de reeducarea adolescenților dificili, implicîndu-i în proiecte care promovează un stil de viață sănătos. Unul dintre proiectele „Voievod" și Ministerului Afacerilor Interne se numește "Fratele mai mare", al cărui scop este de a oferi ajutor adolescenților dificili. Copiii cu probleme, transferați la reeducare la "Voievod", primesc numărul de telefon mobil al unuia dintre antrenori, pe care adolescentul îl poate suna la orice oră de zi sau noapte cu rugămintea de a fi ajutat în cazul iscării unei situații dificile.

Totodată, mentorii organizației țin lecții și fac traininguri pentru adolescenți și tineri în coloniile și închisorile din Moldova, în special, la Lipcani,Goian. Ei depun toate eforturile posibile pentru a-i reeduca pe tinerii, care au apucat-o pe căi greșite în viață.

Anume „voievozii" au fost acei care au venit cu inițiativa de a trage la răspundere organizațiile care le forțează pe femeile cu copii mici să cerșească. Timp de doi ani, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, ei au efectuat raiduri. Cu ajutorul "Voevod" au fost deschise cîteva dosare penale împotriva structurilor mafiote. Fenomenul nu a dispărut complet, dar cerșetori sînt mai puțini.

Cu sprijinul celei mai mari organizații de tineret din lume, YMCA, "Voievod" realizează proiecte caritabile. Unul dintre acestea - Un prînz cald - o vorbă caldă, care prevede distribuirea meselor gratuite pentru persoanele fără loc de trai, se desfășoară în comun cu Mitropolia Moldovei și cu Centrul de Caritate Sf. Elisabeta. Acest proiect a ocupat chiar locul întîi la Festivalul anual al Voluntarilor din Moldova.

Mișcarea "Voievod" este fondatoare a Guvernului Tinerilor din Moldova, din rîndurile cărora au fost promovați tineri talentați, care lucrează astăzi în numeroase structuri de stat, dar și în proiecte serioase, în străinătate.

Despre această Mișcare putem povesti mult timp, nu întîmplător popularitatea acesteia este în continuă creștere, ca pe drojdii, nu alta. Participarea activă la competițiile sportive, la proiectele sociale și numeroasele premii obținute fac ca Mișcarea "Voievod" să fie una recunoscută. Organizația a contribuit pînă acum la formarea personalității a circa 25 de mii de băieți și fete, cărora le-a fost mai interesant să practice sportul și să participe la proiecte, decît să rătăcească fără rost pe străzi sau să petreacă zile întregi în fața calculatorului.

Sursa: Revista SPORT ÎN MOLDOVA

 

Cuvinte cheie:

Voievod , sport , Nicolae Pascaru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1461 locuitori

Slobozia-Cremene este un sat din cadrul comunei Vărăncău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Soroca și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1461 de oameni. Satul Slobozia-Cremene a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.