22 noiembrie 2016, 10:11 Sport views 5476
Doi olimpici moldoveni, deposedați de medalii
22 noiembrie 2016, 10:11 Sport views 5476

Doi olimpici moldoveni, deposedați de medalii

Halterofilii Cristina Iovu și Anatolie Cîrîcu au rămas fără medaliile de bronz câștigate la Olimpiada londoneză din 2012.

Comitetul Internațional Olimpic i-a descalificat pe sportivii moldoveni pentru dopaj, retrăgîndu-le totodată și medaliile. Aceste sancțiuni au venit ca urmare a unor noi analize făcute asupra eșantioanelor prelevate în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra.

Analizele s-au făcut prin noi metode științifice, dezvoltate în ultimii ani. Conform CIO, Cristina Iovu și Anatolie Cîrîcu au fost depistați pozitiv cu substanţa turinabol, un steroid anabolizant.

Astfel, Comitetul Internațional Olimpic a obligat sportivii să restituie medaliile și diplomele, iar Comitetul Olimpic din Republica Moldova trebuie să asigure cît mai rapid acest lucru. Iovu și Cîrîcu au primit în 2012 cîte 80.000 de euro din partea statului pentru succesele de la Londra.

După Jocurile Olimpice, Iovu a reprezentat Azerbaidjanul, iar din acest an reprezintă România. În 2013, ea a fost suspendată doi ani pentru dopaj pe cînd evolua sub culorile Azerbaidjanului. Anatolie Cîrîcu este în prezent suspendat pe opt ani după ce în 2015 a fost depistat pozitiv la Campionatele Europene.

Sportul moldovenesc ar putea rămîne în curînd și fără medalia de bronz cucerită de Serghei Tarnovschi în acest an la Olimpiada de la Rio de Janeiro.

El a fost suspendat provizoriu de către Federația Internațională de Canotaj după ce a picat testul antidoping efectuat înaintea debutului la Jocurile Olimpice, însă medalia deocamdată nu i-a fost retrasă. O decizie finală în acest sens va fi luată pe 27 noiembrie.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Cristina Iovu , haltere , olimpiada , medalie , dopaj

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
5934 locuitori

Lozova este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lozova şi Stejăreni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 5934 locuitori. Satul Lozova a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.