08 noiembrie 2013, 15:15 Caleidoscop views 15070
08 noiembrie 2013, 15:15 Caleidoscop views 15070

Cele mai așteptate evenimente astronomice în noiembrie 2013


Foto: infoniac.ru

Noiembrie 2013 pregătește pentru astronomii amatori cîteva surprize. La 3 noiembrie a avut loc o eclipsă de Soare, una destul de rară și neobișnuită. La sfîrșitul lunii ne așteaptă un alt fenomen rar: aproape de planeta noastră va zbura cometa ISON , care are potențialul de a deveni o "cometă a secolului".

Tauridele, un curent anual de meteori ȋşi vor atinge maximul în noaptea de 11 spre 12 noiembrie de 10 - 15 meteori pe oră. Un cer negru, clar, ȋndepărtat de luminile oraşului este vital pentru a vedea Tauridele. Ele apar adesea ca fiind galbene-portocalii şi ȋncete, astfel ȋncît să le puteţi urmări.

Un alt curent de meteori, Leonidele va fi, de asemenea, deosebit de activ în această lună. Stelele căzătoare sînt vizibile aproape toată luna noiembrie, dar intensitatea maximă se înregistrează în noaptea de 17 noiembrie și dimineața 18 noiembrie. Aproximativ 40 de meteori pe oră vor fi vizibili în noaptea aceasta. Pămîntul se intersectează cu traseul cometei Tempel-Tuttle în luna noiembrie, cînd traversăm curentul meteoric Leonide. Cometa a lăsat pe orbită cantităţi mari de praf care intră şi ard în atmosfera Pămîntului. Ele lasă în urmă dîre luminoase, vizibile mai puţin de o secundă.

În noiembrie și decembrie a acestui an, astronomii amatori și au o oportunitate rara de a vedea și de a urmări mișcarea cometa ISON . Cometa ISON, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale ultimilor ani, va avea cea mai mare intensitate luminoasă pe 28 noiembrie, atunci cînd se va apropia cel mai mult de Lună.

Sursa: infoniac.ru

Cuvinte cheie:

Astronomie , Univers , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
735 locuitori

Bîrlădeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Bîrlădeni, Paladea şi Rujniţa. Satul Bîrlădeni este aşezat pe cursul de sus al rîului Ciuhur, la o distanţă de 9 km de staţia de cale ferată Rediul Mare, la 25 km de oraşul Ocniţa şi la 207 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Bîrlădeni constituia 735 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bîrlădeni datează din anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.