04 noiembrie 2013, 15:48 Caleidoscop views 8336
04 noiembrie 2013, 15:48 Caleidoscop views 8336

Cea mai scumpă comoară a Italiei este expusă la Roma

Foto: agerpres.ro

Comoara lui San Gennaro, colecţie de bijuterii cu caracter religios unică în lume, pleacă prima oară de la Napoli pentru a fi expusă la Roma, relatează Agerpres.

Păstrată într-un seif la Banca di Napoli şi, ca atare, nevăzută de marele public, colecţia are o valoare inestimabilă, atît istorică cît şi artistică, mai mare decît cea a Bijuteriilor Coroanei Angliei sau a ţarului Rusiei.

Spre deosebire de alte colecţii valoroase, jefuite sau avariate în timpul războaielor, „comoara lui San Gennaro” s-a îmbogăţit de-a lungul celor şapte secole de istorie a sa. Papi, regi şi regine, cuceritori, dar şi familii nobile din Napoli au vrut să contribuie la îmbogăţirea comorii Sfîntului Ianuarie, protectorul oraşului Napoli, pentru a dobîndi bunăvoinţa mîndrului oraş şi a divinităţii. Chiar şi Napoleon, care a luat multe opere de artă italiene pe care le-a dus la Luvru, nu a îndrăznit să se atingă de colecţiile napolitane. Mai mult, fratele său mai mare, Joseph Bonaparte, care a fost un timp rege al Neapolelui (1806-1808), a oferit, la ordinul împăratului, o cruce cu diamante şi smaralde de o rară frumuseţe.

O altă piesă de mare valoare a comorii este Mitra lui San Gennaro, din argint aurit, împodobită cu 3.326 diamante, 164 de rubine, 198 smaralde şi 2 granate, lucrată acum 300 de ani.

Comoara lui San Gennaro' este expusă din 30 octombrie pînă pe 16 februarie 2014 la Fundaţia Roma Museo din Palazzo Sciarra.

Sursa: agerpres.ro

Cuvinte cheie:

Italia , comoara , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
3116 locuitori

Ocniţa este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiovca și Ocnița. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ocnița și la 239 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3116 de oameni. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.