04 iunie 2013, 15:29 Caleidoscop views 8583
04 iunie 2013, 15:29 Caleidoscop views 8583

Din limba germană a dispărut un cuvînt din 65 de litere


Foto: adevarul.ro

Cel mai lung cuvînt în limba germană - numele uneia dintre legile regiunii  Mecklenburg - Pomerania din nord-estul Germaniei - a încetat să mai existe din cauza modificărilor concepute pentru a aduce legislația națională în conformitate cu cerințele UE, relatează Associated Press, citată de forbes.ru.

Este cuvînul Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz, format din 65 de caractere. Așa se numea legea care reglementa marcarea vitelor cornute mari și etichetarea cărnii de vită pentru a preveni boala vacii nebune. Legea a fost introdusă în parlamentul regional în anul 1999. Numele său, care a reunit cîteva cuvinte germane într-unul singur, a provocat discuții aprinse și ministrul agriculturii al regiunii Til Backhouse a trebuit să-și ceară scuze de la mass-media pentru acest titlu.

Acum, titlul de cel mai lung cuvînt în limba germană s-a întors la cel format din  47 de caractere - Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe, care înseamnă "văduvă căpitanului Companiei de navigare de pe Dunăre".

Aceste două cuvinte sînt utilizate atît de rar încît nu sînt incluse în dicționar. Cel mai lung cuvînt din dicționar este Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung - "asigurarea autovehiculelor și răspunderii civile".

 

Sursa: forbes.ru

Cuvinte cheie:

limba , Germania , cuvînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
29 locuitori

Dobruşa este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 38 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 29 de oameni. Satul Dobrușa a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.