16 mai 2013, 17:22 Caleidoscop views 8484
16 mai 2013, 17:22 Caleidoscop views 8484

Uluitor! Piramidă mayaşă, distrusă cu buldozerele (Video)


Foto: lifenews.ru

Cît de ciudat ar părea, una dintre piramidele mayaşe, cu o istorie de peste 2000 de ani în spate, a fost distrusă din greşeală.

Autoritățile din statul Belize din America Centrală acuză o firmă de contrucții că a distrus una dintre cele mai mari piramide mayașe din țară, relatează BBC.

Guvernul a anunţat că piramida Noh Mul din nordul ţării a fost dărîmată pentru construcţia unei străzi în apropiatul oraş Douglas. Templul Noh Mul, din nordul țării, a fost nivelat cu buldozerele de compania constructoare de drumuri în timp ce lucrătorii extrăgeau pietriș pentru drum.

Poliţia susţine că situaţia este acum cercetată. Piramida se află pe un teren privat unde se cultivă sfeclă de zahăr, iar legile prevăd că toate lucrările antice se află sub protecţia autorităţilor. Piramida, de 33 de metri înălţime, ajunsese să fie însă acoperită abundent de vegetaţie şi nu mai avea structura caracteristică, în trepte.

Templul mayaș data din vremuri precolumbiene, vîrsta sa fiind estimată la 2.300 de ani. Acum a rămas în picioare doar o mică parte din construcția antică. Poliția a anunțat că investighează incidentul.

În Belize s-au păstrat numeroase situri arheologice care conțin ruine mayașe. Înainte de sosirea europenilor în America, teritoriul de astăzi al statului se afla în inima civilizației mayașe. Prin urmare, Belize deține cîteva dintre cele mai timpurii și mai importante ruine mayașe.

Cuvinte cheie:

piramida , America , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
273 locuitori

Petropavlovca este un sat din cadrul comunei Grigorăuca, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Sîngerei și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 273 de oameni. Satul Petropavlovca a fost menționat documentar în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.