08 aprilie 2014, 10:46 Caleidoscop views 17993
08 aprilie 2014, 10:46 Caleidoscop views 17993

Un om de știință susține că moartea este doar o iluzie

Foto: robertlanza.com

Un concept care ridică numeroase semne de întrebare cît şi controverse în rîndul oamenilor este moartea. De-a lungul mileniilor, oamenii s-au tot întrebat ce înseamnă moartea, ce aduce acest concept şi bineînțeles dacă există o formă de viaţă şi după ce acest fenomen natural se produce. Au existat fel de fel de teorii care au încercat să explice cu lux de amănunte moartea, oamenii de știință moderni susţin că nu există viaţă după moarte, iar corpul la fel ca şi sufletul se distrug în această lume.

Robert Lanza, doctor în medicină și specialist în biocentrism, afirmă că moartea nu este un sfîrșit absolut, așa cum se tem unii oameni. El nu aduce argumente legate de religie, ci de știință.

Savantul face referire la fizica cuantică și la teoriile despre multivers. Conform acestora, exista mai multe universuri și în fiecare dintre ele se întîmplă evenimente diferite.

Multiversul este alcătuit din timp, spațiu, energie, materie și legile fizicii pe care le știm.

În fiecare univers există cîte o “variantă” posibilă a ființei noastre, care trăiește diferit de noi.

Deși pare o poveste SF, această teorie i-a trezit interesul lui Lanza, care a combinat-o cu biocentrismul, curent care susține că viața este cea care dictează funcționarea Universului, nu invers.

"Viața este o aventură care transcede modul nostru banal, liniar, de gîndire. Atunci cînd murim, totul se întîmplă într-o <>. Viața nu are o dimensiune liniară, ea este ca o floare nemuritoare, care se întoarce mereu să anime multiversul", scrie Robert Lanza pe blogul său.

El crede că, daca aceste universuri paralele există, înseamnă că există o infinitate de posibilități. Dacă o persoană moare într-un univers sau în mai multe, ea va continua să trăiască în altele, deci nu va murit cu adevărat.

Lanza spune că trupul nostru moare și este distrus, dar conștiința noastră rămîne păstrată într-o sursă de energie de 20 de watti, care se află în creier.

După cum spune știința, nimic nu dispare, ci se transformă, deci această energie nu dispare la moartea noastră, ci “călătorește” dintr-o lume în alta, făcînd astfel “nemuritoare” esența fiecărui om.

Deşi corpurile individuale sînt destinate să se autodistrugă, sentimentul viu – eul despre care vorbim – rămîne o formă a energiei transcedentale. Este acea formă de energie care nu moare niciodată, nu poate fi nici creată, nici distrusă.

Dacă ar aparţine universului nostru, s-ar transforma, cum spune Lavoisier. Dar, dacă aparţine “multiuniversurilor”, ar putea transcede de la un univers la altul, printr-un mecanism care scapă observaţiei noastre, pentru simplul motiv că însăşi capacitatea noastră de înţelegere este construită să se limiteze la tiparul lumii în care ne aflăm.

În plus, timpul și spațiul sînt doar concepte create pentru a măsura evenimentele din jurul nostru, pentru a le înțelege.

Percepția trecutului, prezentului și viitorului este doar o iluzie, după cum afirmase la rîndul său și Albert Einștein: "Oamenii ca noi....știu că separarea trecutului de prezent și viitor este numai o iluzie foarte puternică".

Robert Lanza susține că veșnicia nu înseamnă existența eternă într-un timp fără sfîrșit, ci este “ceva care există în afara timpului”.

Poreclit "Bill Gates al științei", Robert Lanza este unul dintre cei mai mari savanți din lume. Este profesor la facultatea de medicină din cadrul Universității Wake Forest și a scris peste 30 de cărți de știință, aducînd contribuții importante în special în domeniul cercetării celulelor stem.

 

Sursa: robertlanza.com

Cuvinte cheie:

stiinta , moarte , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
911 locuitori

Nicolaevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Valea Rădoaiei și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 911 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.