26 martie 2014, 09:47 Caleidoscop views 12054
26 martie 2014, 09:47 Caleidoscop views 12054

De ce au dispărut multe dintre speciile vii 200 milioane de ani în urmă

Noi datări precise ale unor roci au confirmat faptul că imense erupţii vulcanice de acum 200 milioane de ani au dus la dispariţia bruscă a jumătate din speciile vii de pe Pămînt, deschizînd calea apariţiei dinozaurilor, relatează AFP.

Într-un nou studiu, o echipă de cercetători consideră că dispariţia masivă de la sfîrşitul triasicului a avut loc acum 201.564.000 ani, cînd erupţia mai multor vulcani a dat peste cap clima prin imense cantităţi de bioxid de carbon (CO2) eliberate în atmosferă.

Dispariţia atunci a unor specii vii a dus la apariţia dinozaurilor, care au dominat planeta 135 milioane de ani, stingîndu-se la rîndul lor acum 65 milioane de ani - dispariţia lor fiind atribuită căderii unui asteroid gigant, care a bulversat din nou clima terestră.

În estimările precedente exista o marjă de unu-trei milioane de ani între momentul erupţiilor vulcanice şi marea dispariţie de la sfîrşitul triasicului. Noua datare a rocilor limitează această perioadă la 20.000 de ani, perioadă scurtă în termeni de epocă geologică.

Potrivit cercetătorilor, s-ar putea face o paralelă istorică între acea perioadă şi rapida încălzire globală din prezent, provocată de emisiile de CO2, ce ar putea fi fatală celor mai vulnerabile specii, incapabile să se adapteze repede. „Într-un fel, dispariţia unor specii la sfîrşitul triasicului seamănă cu ceea ce trăim astăzi”, spune Terrence Blackburn de la Carnegie Institution, coautor al studiului.

Cercetătorii au analizat eşantioane de bazalt - rocă vulcanică - din New Scotland (Canada), Maroc şi din împrejurimile New Yorkului. În perioada cînd au avut loc imensele erupţii vulcanice, exista un singur mare continent pe planetă, amintesc cercetătorii.

Cuvinte cheie:

descoperire , savanti , stiinta , viata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
841 locuitori

Obreja Nouă este un sat din cadrul comunei Obreja Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 841 de oameni. Satul Obreja Nouă a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.