22 februarie 2013, 12:34 Caleidoscop views 12871
22 februarie 2013, 12:34 Caleidoscop views 12871

Recordul frigului în Siberia: - 71 de grade


Foto: click.ro

Cea mai rece aşezare locuită permanent din lume este în Siberia. Este vorba despre orăşelul Oymyakon, unde îşi duc traiul de zi cu zi 500 de persoane.

La Oymyakon, din regiunea siberiană Yakutia, s-a înregistrat  o temperatură record de -71,2 de grade Celsius, scrie Die Welt. Recordul oficial al Oymyakonului înregistrat în 1933 era de  - 68 grade Celsius.   

"Cu aceasta s-a terminat disputa veșnică cu Verhoyansk, situat la aproximativ 1.000 km nord. Oymyakon și Verhoyansk concurau pentru titlul de localitate cu cele mai scăzute temperaturi. Acum Oymyakon este lider. Înregistrările de temperatură în afara localităților ajung pînă la minus 89 de grade, fixate în 1983 la stația rusă "Vostok" din Antarctida", - scrie autorul.

Totuși, în pofida frigului, viața în Oymyakon nu se oprește. Oraşul siberian este cunoscut şi sub numele de "Polul frigului". De altfel, numele localităţii înseamnă "apa care nu îngheaţă niciodată", deşi chiar şi apa fierbinte îngheaţă instant dacă este aruncată în aer.

Localnicii trăiesc în condiţii greu de imaginat, dar nu se plâng, fiindcă s-au obişnuit cu asta. În Oymyakon, iarna poate să dureze şi opt luni, motiv pentru care încălzirea caselor este o problemă.

Localnicii îşi ţin maşinişle cu motoarele pornite de teamă că dacă le opresc, acestea nu vor mai porni.

Cuvinte cheie:

record , Siberia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1720 locuitori

Ucrainca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ucrainca și Zviozdocica. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 104 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1720 de oameni. Satul Ucrainca a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.