03 februarie 2013, 10:30 Caleidoscop views 9424
03 februarie 2013, 10:30 Caleidoscop views 9424

Se va întîlni asteroidul DA14 cu Pămîntul?

Abia şi-a revenit omenirea de pe urma zvonurilor legate de venirea sfîrşitului lumii că a apărut un nou motiv de îngrijorare: pe 15 februarie 2013 la ora 19:25 GMT, spre planeta noastră va zbura asteroidul DA14. Potrivit oamenilor de ştiinţă, distanţa de Pămînt va fi de mai puţin de 30 de mii de kilometri – mai jos de orbita sateliţilor geostaţionari.

Corpuri cereşti de o astfel de dimensiune nu au zburat pînă acum atît de aproape.

Diametrul DA14 este de aproximativ 50 de metri, greutatea de 130 de mii de tone. Astfel de asteroizi zboară pe lîngă planeta noastră de cîteva ori pe an, a menţionat pentru Vocea Rusiei  Serghei Barabanov, şeful Observatorului Zvenigorod din cadrul Institutului de Astronomie.

„Această listă este dinamică şi sunt destul astfel de corpuri cereşti care pot să zboare şi să se ciocnească de Terra. Căderea pe Pămînt a unui asteroid de un metru este un fenomen destul de obişnuit. În 2008, un astfel de asteroid a căzut pe Pămînt şi nu s-a întîmplat nimic deosebit: s-a dezintegrat, fiind găsite fragmente din el. Asteroidul Da14 este mai mare, însă evaluarea orbitei sale, parametrii săi fizici, între care diametrul, sunt foarte inexacţi. Nu se poate afirma clar că după apropierea de Terra el va fi într-adevăr periculos”.

În prezent, potrivit expertului, întreaga atenţie a astronomilor ruşi este îndreptată spre alt corp ceresc periculos: asteroidul Apophis. În 2029, el va zbura la o distanţă de 36 de mii de kilometri de suprafaţa Terrei, iar peste şapte ani la doar cîteva mii de kilometri. Însă nici acest lucru nu ameninţă pămîntenii cu o catastrofă, dă asigurări specialistul rus.

„Pentru noi distanţa periculoasă sunt straturile superioare ale atmosferei. Dacă asteroidul va zbura puţin mai sus, de exemplu, la 300-400 de kilometri de suprafaţa Terrei, atunci nu se va întîmpla nimic important”.

Asteroizii fac parte dintr-un grup sau altul de corpuri cereşti. Da14 este acum membru al grupului Apollo. „Întîlnirea! Cu planeta noastră poate schimba orbita asteroidului. El poate trece în altă categorie de planete mici – grupul Aton. Acest posibil scenariu este comentat de astronomul rus Leonid Elenin.

„Se poate spune că grupul Aton este un grup mic greu de depistat, deoarece asteroizii săi sunt, de obicei, neobservabili de pe Terra. Din punct de vedere al orbitei şi caracteristicilor fizice, Da14 rămîne la fel, doar că va fi mai greu de observat”. De aceea se poate spune că va fi mai periculos”.

Potrivit specialiştilor, pentru a se face o prognoză finală, sunt necesare studii detaliate şi calcule mai exacte ale orbitei asteroidului. Deocamdată specialiştii sunt optimişti: în anii următori nu se întrevăd ciocniri cu acest asteroid, fireşte, dacă calculele lor sunt exacte.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1745
Populația:
3216 locuitori

Tașlîc este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 70 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2007, populaţia satului constituia 3216 oameni. Satul Tașlîc a fost menționat documentar în anul 1745.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.