21 ianuarie 2015, 11:31 Caleidoscop views 15801
21 ianuarie 2015, 11:31 Caleidoscop views 15801

Un motan roşcat este un geniu financiar

Cel mai bun finanţist al Marii Britanii poate deveni motanul roşcat Orlando. Împreună cu jucători profesionişti şi studenţi, el a participat la un experiment la bursă. La sfîrşitul anului 2012, motanul a cîştigat cei mai mulţi bani la bursă, relatează ruvr.ru.

Esenţa experimentului a fost testarea unor diferite strategii ale jocurilor la bursă pe termen scurt. Au participat economişti cu experienţă, studenţi îndrăzneţi şi motanul roşcat. El a mutat pe pătrăţele mouse-ul, care este jucăria lui preferată. În fiecare pătrat a fost plasat logo-ul companiei şi oferta de a vinde sau cumpăra acţiunile sale. La sfîrşitul anului 2012, motanul a mărit capitalul său iniţial cu 10%, economiştii cu 2%, iar studenţii au pierdut, luînd cîteva decizii eronate. Cîştigători au fost oamenii de ştiinţă, care au organizat experimentul. Ideea lor iniţială că pieţele sînt imprevizibile, iar costul acţiunilor se schimbă întîmplător, a fost confirmată. Probabil că motanul a avut preferinţele sale, glumeşte analistul companiei Finam, Iaroslav Kabakov.

„Desigur, cunoaştem exemplul maimuţelor, care au jucat darts şi au ales hîrtiile de valoare în aşa fel, încît în final i-au întrecut pe traderi. Nu ştiu dacă aceasta este o glumă sau este adevărat, însă mitul circulă pe piaţă. Nu este clar, cum au ales restul participanţilor, probabil că motanul Orlando are preferinţele sale pentru a cumpăra sau a vinde”.

De altfel, utilizarea metodelor non-economice la bursă, este un lucru destul de răspîndit, a declarat analistul centrului Forex Club, Andrei Derghin.
„Pe pieţele bursiere rusească şi internaţională, există companii care propun clienţilor să muncească pe baza horoscopului. Eu personal am o cunoştinţă, care afirmă că atunci cînd Luna intră într-o anumită fază, trebuie să cumperi de exemplu acţiunile Sberbank. Aceştia sînt oameni care au studii economice solide şi cred că o asemenea strategie are dreptul de a exista”.

Acum, britanicii sînt serios interesaţi de soarta motanului roşcat Orlando. În mass media a apărut o informaţie că pentru munca sa, motanul a primit o zgardă nouă de la stăpînul său. Însă aşa ceva este puţin pentru Marea Britanie, care aşteaptă că motanul va fi angajat într-o companie şi va începe să joace pe piaţa de capital nu pentru ştiinţă, ci pentru beneficiul sponsorilor şi investitorilor. De altfel, în Marea Britanie aşa ceva poate deveni o realitate. Acolo, în serviciul public sînt luate de exemplu pisici care prind şobolani, pentru a alunga rozătoarele din reşedinţa reginei şi a prim-ministrului. De asemenea, britanicii speră că Orlando va fi de folos şi în timpul evenimentelor sportive ale anului 2014: Jocurile Olimpice de la Soci şi Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia. Toată lumea ţine minte anul 2008, cînd în timpul Campionatului European de fotbal, caracatiţa germană Paul a ghicit corect rezultatul tuturor meciurilor din etapa finală.

Cuvinte cheie:

animale , finantare , Marea Britanie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1535
Populația:
1279 locuitori

Văsieni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Văsieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 14 km de oraşul Teleneşti şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1279 de oameni. Satul Văsieni a fost menționat documentar în anul 1535.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.