12 decembrie 2012, 16:15 Caleidoscop views 8355
12 decembrie 2012, 16:15 Caleidoscop views 8355

În noaptea de 12 spre 13 decembrie fragmente de comete vor intra în atmosfera Terrei

Astronomii prognozează, în noaptea de 12 spre 13 decembrie, una din cele mai frumoase ploi de meteoriţi din acest an, potrivit pravda.ru. Fragmente de comete vor intra în atmosfera Terrei, generînd o ploaie luminoasă, cunoscută sub numele de Geminide.

Condiţiile pentru observarea celei mai strălucitoare ploi de meteoriţi din acest an vor fi ideale, asigură experţii. Luna va fi în fază de lună nouă, iar fenomenul va putea fi observat cel mai bine în Europa, SUA, Africa de Nord şi China, unde frecvenţa apariţiei de meteoriţi va fi de 120 de meteoriţi pe oră.

Însă ploaia de meteoriţi va fi vizibilă din orice colţ al lumii, susţin oamenii de ştiinţă. Ploaia de meteoriţi Geminide este de obicei considerată cel mai abundent flux de meteoriţi din an. Fragmentele se îndreaptă spre Terra cu o viteză de 35 km pe secundă.

În circumstanţe bune pot fi zărite pînă la 50 de fragmente de meteoriţi pe minut.

 

Cuvinte cheie:

meteorit , Univers , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4823 locuitori

Brătuşeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Brătuşeni şi Brătuşenii Noi. Satul Brătuşeni este aşezat în regiune de colină, situat la o distanță de 12 km de oraşul Edineţ şi la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4823 de oameni. Satul Brătuşeni din ţinutul Hotin este atestat pentru prima dată într-un document din 1560, cînd Alexandru Lăpuşneanu dăruia satul lui Bratăş şi fraţilor săi, Ion şi Simca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.