03 noiembrie 2014, 11:36 Caleidoscop views 15092
03 noiembrie 2014, 11:36 Caleidoscop views 15092

Misterul părţii întunecate a Lunii



Cea mai mare pată neagră de pe Lună, un crater imens de 3.000 de kilometri lăţime, cunoscut sub numele de „Oceanul Furtunilor”, ar putea fi de fapt urma lăsată de un impact cosmic major, cred unii cercetători din Japonia, conform articolului publicat în Nature Geoscience.

Impactul ar fi creat o mare de magmă, de mii de kilometri lăţime şi o adîncime de sute de kilometri. Aceasta ar putea fi explicaţia pentru diferenţele atît de mari între zonele îndepărtate de pe Lună.

Oamenii de ştiinţă au analizat Oceanus Procellarum (Oceanul Furtunilor), cea mai mare pată neagră de pe Lună. Studiile precedente au descoperit cîmpii imense de rocă vulcanică, care acoperă aproape o treime din această “parte întunecată” a Lunii, opusă părţii dinspre Pămînt.

Cercetătorii au strîns date cu ajutorul vehiculului spaţial Kaguya/Selene, care orbitează Luna. În jurul acestei zone au fost găsite o varietate de minerale sărace în calciu, denumite pyroxene. Acest tip de minerale se găseşte şi în materialul rămas de la topirea sau excavarea rocilor din scoarţa Lunii, ceea ce susţine teoria că această zonă întunecată este rezultatul unui impact cataclismic.

Cuvinte cheie:

Mister , luna , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1454 locuitori

Alexanderfeld este un sat şi comună din raionul Cahul. Alexanderfeld este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Cahul și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1454 de locuitori. Satul Alexanderfeld a fost întemeiat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.