19 aprilie 2012, 09:51 Caleidoscop views 4167
19 aprilie 2012, 09:51 Caleidoscop views 4167

Erupţie solară surprinsă de camerele video ale NASA

Camerele video NASA au surprins o erupţie solară în regiunea de nord-est a Soarelui. Fenomenul a avut loc într-o regiune activă a Soarelui, care ar putea fi responsabil şi pentru o furtună solară ce s-a petrecut duminică, scrie Daily Mail.

Explozia, capturată de nava spaţială Solar Dynamics Observatory a celor de la NASA, a fost de fapt un jet de plasmă supraîncălzită, sub forma unui arc, aruncat în spaţiu. Erupţia a fost încadrată în categoria M pe scara erupţiilor solare, ceea ce înseamnă că a avut o intensitate medie.

Erupţiile solare sunt măsurate pe o scară logaritmică, fiind clasificate în categoriile C, M şi X. Cele din clasa X sunt cele mai puternice şi atunci cînd se desfăşoară în direcţia Pămîntului, pot reprezenta un pericol pentru astronauţii şi navele spaţiale de pe orbită. Ele pot afecta, de asemenea, reţelele electrice, pe cele de comunicaţie şi sistemele de navigaţie de pe pămînt.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
2537 locuitori

Cîrpeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Cîrpeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cantemir și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2537 de oameni. Satul Cîrpeşti a fost menționat documentar în anul 1469.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.