18 februarie 2024, 11:30 Caleidoscop views 7291
Fumatul duce la nebunie
18 februarie 2024, 11:30 Caleidoscop views 7291

Fumatul duce la nebunie

Cercetătorii au descoperit că bărbații care fumează sînt expuși la un risc mai mare de nebunie în viitor. Fumatul este recunoscut ca fiind unul dintre factorii principali în dezvoltarea nebuniei odată cu înaintarea în vîrstă.

Numărul de cazuri de nebunie, în toate ţările, care a atins 36 de milioane în 2010, este în continuă creştere şi se dublează la fiecare 20 de ani. Oamenii de știință explică de ce se întîmplă așa, scrie globalscience.ru.

Experţii au examinat asocierea dintre fumat şi declinul activităţii mentale, care se produce la vîrsta de mijloc şi la bătrînețe. Ei au examinat datele a  5099 bărbaţi şi 2137 femei, vîrsta medie a cărora era de 56 de ani.

Rezultatele au arătat că fumătorii bărbați prezintă o scădere mai rapidă a performanţelor mentale şi rezultatele testelor, care determina acest aspect, continuă să se înrăutățească pe măsura ce aceștia continuă să fumeze. Mai mult, chiar dacă bărbatul s-a lasăt de fumat şi nu a fumat timp de 10 ani, el totuși riscă o deteriorare severă a abilităților cognitive, în special în ceea ce priveşte funcţia executivă - un set de diferite procese mentale complexe asociate cu realizarea unui obiectiv specific.

Cu toate acestea, la foștii fumători, care nu au fumat mai mult de 10 ani, aceste tendinţe nu s-au observat. "Analiza noastră arată prezenţa impactului negativ al fumatului asupra activităţii mentale umane, mai ales la cei vîrstnici, împreună cu riscul de diverse boli grave", notează savanții.

Cuvinte cheie:

fumatul , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
890 locuitori

Paşcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Paşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Criuleni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 890 de oameni. Satul Paşcani a fost menționat documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.