11 ianuarie 2012, 15:00 Caleidoscop views 5091
11 ianuarie 2012, 15:00 Caleidoscop views 5091

A fost realizată prima hartă a materiei întunecate din Univers

Astronomii au reușit, în premieră, să traseze regiunile cosmice ale Universului, care cuprind materia întunecată, această masă misterioasă, invizibilă. Rețeaua materiei întunecate concepută de cercetători ne va ajuta să înțelegem mai bine natura acesteia și relația ei cu galaxiile din Univers.

Pentru prima dată, astronomii au realizat o hartă a materiei întunecate de mare întindere, potrivit Nano Patent and Innovations.

Descoperirile oamenilor de știință relevă faptul că Universul este compus dintr-o rețea de materie întunecată și de galaxii care se întind pe mai mult de un miliard de ani lumină. Observațiile arată că materia întunecată este distribuită precum o rețea gigantică densă (albă) și regiuni goale (negre). Cele mai mari zone albe sînt de dimensiunea Lunii.

O echipă internațională de cercetători a obținut aceste rezultate prin analiza imaginilor a 10 milioane de galaxii, din patru regiuni diferite ale cerului.

Galaxiile incluse în studiu se află la o distanță de șase miliarde de ani lumină. Rezultatul cercetărilor reprezintă prima imagine a materiei întunecate la o scară largă, ce include toate direcțiile spațiului cosmic.

În următorii trei ani savanții vor realiza o hartă de 10 ori mai mare decît cea obținută astăzi, ceea ce ne va permite să înțelegem această parte misterioasă a Universului.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
4525 locuitori

Gaidar este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Gaidar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 4525 de oameni. Satul Gaidar a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.