26 aprilie 2016, 10:07 Caleidoscop views 6046
Se împlinesc 30 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară
26 aprilie 2016, 10:07 Caleidoscop views 6046

Se împlinesc 30 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară

30 de ani s-au scurs de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii. Accidentul de la Cernobîl s-a produs când unul dintre reactoare a explodat în timpul unui experiment şi a declanşat un incendiu urmat de o serie de deflagraţii. Zeci de oameni au murit pe loc, iar alte câteva milioane au fost iradiaţi.

Oraşul Cernobîl arată astăzi sinistru, iar în pofida riscului de contaminare, foştii localnici revin aici. Ei sunt optimişti şi cred că nu li se poate întâmpla nimic rău.

În capitala Ucrainei se va desfăşura astăzi o ceremonie de comemorare a victimelor tragediei. De asemenea, în Statele Unite va avea loc un seminar în cadrul căreia vor fi discutate consecinţele acestei catastrofe.

În 26 aprilie 1986, la 01:23, un reactor al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în urma unui test eşuat, care urma demonstreze că, în cazul întreruperii energiei electrice, acesta funcţiona în condiţii sigure.

În realitate, manevra s-a transformat într-o tragedie.

Aproape 600.000 de oameni au fost nevoiţi să intervină cu mijloace rudimentare şi fără echipamente de protecţie, pentru a lichida efectele exploziei.

Ulterior, mulţi dintre ei au murit.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Cernobil , catastrofe

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
3111 locuitori

Satul Costuleni este un sat și comună din raionul Ungheni. Costuleni este unicul sat din comuna cu același nume. Este amplasat la o distanţă de 18 km de oraşul Ungheni şi la circa 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3111 oameni. Satul Costuleni a fost întemeiat în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.