07 ianuarie 2016, 15:00 Caleidoscop views 9609
O statuie a lui Mao, poleită cu aur, a fost ridicată în China (Foto)
07 ianuarie 2016, 15:00 Caleidoscop views 9609

O statuie a lui Mao, poleită cu aur, a fost ridicată în China (Foto)

O statuie de 37 de metri înălţime a fost ridicată în regiunea Hunan, în centrul Chinei, ceea ce a generat critici din partea unor internauţi, relatează un site de ştiri chinez, citat de AFP online.

Statuia, ridicată într-un cîmp, îl prezintă pe fostul lider comunist aşezat într-un fotoliu, cu o atitudine gînditoare şi cu mîinile încrucişate. Potrivit HCRM.cn, statuia a fost ridicată timp de nouă luni şi a costat trei milioane de yuani (aproximativ 420.000 de euro), bani oferiţi de un grup de antreprenori din regiune. În ciuda a milioane de morţi de care este acuzat fondatorul Republicii Populare Chineze, Mao, decedat în 1976, rămîne o figură venerată de o bună parte dintre chinezi, o cenzură strictă lăsînd în umbră dezastruoasele campanii politice soldate cu milioane de morţi, de la Marele Salt Înainte (1958-1962) pînă la deceniul Revoluţiei Culturale, lansat în 1966.

Actualul lider, Xi Jingping, a salutat în Mao o „mare figură", reluînd în parte retorica în favoarea centralizării puterii, chiar dacă Partidul Comunist Chinez (PCC) a recunoscut, în anii '80, comiterea unor „erori" în trecut. Dacă mulţi internauţi au salutat iniţiativa, alţii au criticat-o, subliniind că statuia a fost ridicată într-o regiune unde foametea de la sfîrşitul anilor '50 a provocat moartea a milioane de persoane. În iulie, un fost responsabil local al PCC a fost nevoit să-şi prezinte scuze, după ce l-a calificat drept „ucigaş" pe Marele Cîrmaci pentru crimele din perioada Revoluţiei Culturale (1966-76).

Sursa: adevarul.ro

Cuvinte cheie:

China , monument , aur

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
537 locuitori

Ghermăneşti este un sat din cadrul comunei Suhuluceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 18 km de oraşul Teleneşti şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 537 de oameni. Satul Ghermăneşti a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.