14 decembrie 2011, 12:10 Caleidoscop views 5235
14 decembrie 2011, 12:10 Caleidoscop views 5235

Savanții aproape au pus mîna pe particula lui Dumnezeu

Cercetătorii de la CERN (European Organization for Nuclear Research) au anunțat că au înregistrat progrese mari în experimentele realizate la acceleratorul de particule (LHC), iar unele informații arată că sînt foarte aproape de descoperirea bosonului Higgs, supranumit și "particula lui Dumnezeu".

Savanții au realizat două experimente separate, cu ajutorul a două echipe cu rezultate secrete, pentru a avea siguranța rezultatelor obținute. Conform ultimelor informații, prezentate într-o conferință de presă la CERN, rezultatele celor două echipe au fost similare.

"Mai avem nevoie de multe alte coliziuni, anul viitor, pentru a obține un răspuns definitiv, însă sîntem pe drumul cel bun", au declarat reprezentanții CERN.

Bosonul Higgs este considerat de fizicieni o particulă elementară pentru înțelegerea Universului, deoarece poate explica modul în care se formează masa atomilor.

Existența particulei a fost prezisă în 1964 de fizicianul Peter Higgs, de la Universitatea din Edinburgh, însă pînă acum nu a fost demonstrată.

 

 

Sursa: ziare.com

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
2497 locuitori

Şipca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vesioloe și Şipca. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Şipca alcătuia 2497 de cetăţeni în anul 1997. Satul Șipca a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.