15 martie 2015, 10:44 Caleidoscop views 16454
Unde se localizează conștiința în corpul uman
Foto: directpress.ru
15 martie 2015, 10:44 Caleidoscop views 16454

Unde se localizează conștiința în corpul uman

Oamenii de știință de la Oxford au descoperit care este principalul lucru care ne deosebește de celelalte mamifere: o mică zonă din creier responsabilă cu planificarea și cu luarea deciziilor.

„Tindem să credem că faptul că sîntem capabili să ne planificăm viitorul, să ne adaptăm la diferite situații si sa învățăm de la alți oameni sînt calități impresionante ale ființei umane. Ei bine, noi am reușit să identificăm o zona cerebrală care pare să aparțină exclusiv oamenilor si care este implicata tocmai in aceste procese", precizeaza profesorul doctor Matthew Rushworth, coordonatorul studiului de la Oxford.

In cadrul cercetării, 25 de adulți au fost supuși investigațiilor imagistice prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a fi identificate componentele-cheie ale cortexului frontal ventrolateral din creierul uman și modul în care acesta este conectat cu alte zone cerebrale. Rezultatele au fost apoi comparate cu rezultatele IRM-urilor de la 25 de macaci.

Aceasta zona – cortexul frontal ventrolateral – este implicată în multe aspecte ale cogniției și limbajului și este prezentă doar la oameni și la alte primate. O parte din această zonă este afectată de anumite tulburări psihice cum este ADHD, dependența de droguri și sindromul obsesiv-compulsiv.

Zona respectiva a fost apoi impartita de specialisti in 12 alte zone mai mici. Numai una dintre aceste 12 mici zone nu corespundea la oameni și la macaci, au constatat specialiștii. De fapt, aceasta nu avea niciun echivalent in creierul macacilor. Este vorba despre zona numita polul frontal lateral al cortexului prefrontal.

Aceasta este zona unde se pun la cale strategiile, planificarile, luarea deciziilor si unde se produc mustrările de conștiință. Ea se află chiar deasupra sprîncenelor.

Interesant, dimensiunea acestei zone a creierului este diferită la diferiți oameni – de la mărimea unei nuci la mărimea unei mandarine.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Cuvinte cheie:

corp , om , creier , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
583 locuitori

Pereni este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Roșcani. Satul Pereni este situat la o distanță de 25 km de orașul Rezina și 102 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 583 de oameni. Menționat documentar în 1470.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.